In het algemeen bevatten alle soorten amandelmelk een grote hoeveelheid calcium, zelfs meer als die er in koemelk zit. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, wat helpt bij diarree, braken en andere maag-darmklachten, en magnesium, fosfor, ijzer en zink.
Rijk aan vitamines. Amandelmelk die je koopt in de supermarkt is meestal verrijkt met vitamines A, D en B12. Die laatste speelt een belangrijke rol in je metabolisme, dat calorieën verbrandt en je helpt vermageren.
Plantaardige melk
Neem 1-2 glazen amandelmelk per dag. Kook ook eens havermout in de amandelmelk en zoet het met appel of banaan.
Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
De winnaar!
Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Melk drinken kan de sensatie van slijmvorming geven, maar er is geen sprake van echte slijmvorming. (2,3,4) Hetzelfde mondgevoel ontstaat na het drinken van plantaardige vervangers van melk, zoals een sojadrank, maar ook hiervoor is geen bewijs dat het de slijmproductie verhoogt.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Amandelmelk, rijk aan gezonde voedingsstoffen
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Naast een snelle espresso shot of een grote mok filterkoffie zijn we ook dol op koffie met melk. En denk hierbij niet alleen aan melk of sojamelk, ook met amandelmelk kun je volop experimenteren! Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond.
Amandelmelk verlaagt het cholesterolgehalte zelfs twee keer zo sterk als olijfolie. Ideaal dus voor mensen met te hoge cholesterol. Het is licht verteerbaar. Het bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels.
Opwarmen in de magnetron? Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
Amandelmelk is gezond vanwege de goede voedingsstoffen. Er zitten geen eiwitten in amandelmelk, dus het schuimt bijna niet in je cappuccino. Amandelmelk heeft nootachtige en natuurlijke smaak.
Amandelmelk (100 ml) bevat 17 calorieën.
Vijf dagen het dieet volgen en afvallen
Het ziekenhuisdieet duurt vijf dagen, in deze vijf dagen neem je drie keer per dag een maaltijd die een laag aantal calorieën bevatten. Omdat je weinig calorieën binnen krijgt beperk je de vet inname. Je kunt hierdoor veel kilo's verliezen in een hele korte tijd.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Hoewel door de EU een goedgekeurd E-nummer, zetten verschillende wetenschappers hun vraagtekens bij de veiligheid hiervan (1). Je kunt het beter vermijden omdat het maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dan is er nog zoiets als het aantal amandelen…. het heet nota bene AMANDELmelk.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Overdaad. Klinkt goed, maar te veel melk drinken is ook niet verstandig. In melk zitten verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Schutte raadt daarom aan halfvolle of de magere varianten te kopen.