Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Egaline vloer dikte
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
Deze prikroller 250 mm is een onmisbare tool bij je egalisatie klus of vers gegoten gietvloer. Door de uitgegoten egaline na te rollen met de prikroller verwijder je luchtbelletjes. Deze stap is essentieel na het uitgieten van de egalisatiemortel en zorgt voor een prachtig en sterk eindresultaat.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.
Het schuren van egaline is belangrijk voor de hechting van de vloercoating. De vloer moet licht mat geschuurd worden. Dit doe je met een korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. We spreken dan meestal over een fijne korrel.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer.
Na het drogen van de egaline blijft een sterke, harde vloer over die niet snel zag barsten of scheuren. Ideaal dus wanneer u daarna tegels plaatst; een sterke ondervloer die net snel scheurt, beschermt ook uw tegelvloer tegen scheuren.
Voordat je de egaline kunt aanbrengen op de ondervloer moet de vloer stabiel, droog en stofvrij zijn. Wanneer je de vloer hebt gereinigd, breng je voorstrijkmiddel, ofwel primer, aan om ervoor te zorgen dat de egaline goed hecht aan de vloer.
Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte. Een voorbeeld bij een willekeurige egalisatiemortel: 5 millimeter is ongeveer 8,5 kg per m2, terwijl 30 mm ongeveer 51 kg per m2 is. Om tot 30 millimeter te komen, doe je 5 x 8,5 kg per m2. Je komt dan uit op 51 kg.
Standaard is egaline niet waterdicht. Daarom wordt het vaak gecombineerd met waterglas. We mixen egaline cement met waterglas, zodat het waterafstotende eigenschappen krijgt.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
De egaline prijs van de Atlas SMS 15 egaline ligt op €14,70 excl. BTW voor één zak van 25 kg. De egaline prijs incl. BTW is hier €17,79.
Hoeveel egaline je nodig hebt per m2, hangt onder andere af van de laagdikte. Gemiddeld houden we zo'n twee à drie millimeter aan voor de egalinelaag, maar in sommige gevallen is een dikkere laag nodig. De hoeveelheid egaline per m2 is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de vloer die je gaat egaliseren.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.