Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Olijfolie bewaren, dat doe je nooit in de koelkast, en al helemaal niet in de vriezer. De kwaliteit van de olie gaat bij kou snel achteruit, en de olijfolie zal op den duur veel smaak verliezen. Bewaren doe je dus bij kamertemperatuur, in een afgesloten fles, die donker bewaard moet worden.
Als de temperatuur van uw olijfolie tot onder + 14ºC daalt, zal het beginnen te "bevriezen". Olijfolie bestaat namelijk uit ongeveer 27 verschillende stammen van oliezuur, elk met een eigen vriestemperatuur. Dus tussen + 9 ° C en + 14ºC kunnen er bewolkt patronen te zien zijn in uw olijfolie.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Als je je kruidenolie op een koele en donkere plaats bewaart, kan je er maanden van genieten. Je kan ze zelfs invriezen.
De fles waarin je de olie bewaart moet je even steriliseren met kokend water en het beste is om de zelfgemaakte knoflookolie in de koelkast te bewaren. Zo kun je de olie ongeveer een 4-6 weken bewaren.
Oliepeil controleren bij een warme motor
Parkeer de auto op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht ten minste 10–15 minuten zodat de olie naar het carter terug kan lopen. Veeg de peilstok schoon voordat je gaat meten. Controleer het oliepeil met de peilstok. De olie moet tussen het MIN- en MAXstreepje staan.
Als olijfolie te lang is blootgesteld aan zuurstof en licht, wordt de olie ranzig, oftewel geoxideerd. Daarom moet je je olijfolie op een donkere plek bewaren. Licht zorgt er namelijk voor dat de olijfolie kapot gaat.
Daarentegen heeft een te hoge temperatuur invloed op de kwaliteit ervan; het bewaren van voedingsmiddelen bij een te hoge omgevingstemperatuur is ongunstig en ook olijfolie komt niet onder deze algemene regel uit. Daarom is het beter om de voorraden olie te bewaren bij een temperatuur tussen 12°C en 20-25°C.
Het beste antwoord. Even zeuren hoor, maar alleen water kan bevriezen. Water of stoffen die water bevatten, bevriezen dus. Olie bevat geen water, en ruwe olie is bovendien een verzameling van grote koolwaterstofverbindingen (vaak 'vervuild' met andere stoffen).
Het eten van bedorven olijfolie zal je niet ziek maken zoals het eten van bedorven vlees dat doet, maar het verliest waarschijnlijk wel alle voedingswaarden en antioxidanten. Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Olie, frituurvet, instant poeder en vet
Vet of olie dat donker is geworden van kleur is niet meer goed. Meestal kun je deze producten nog ongeveer een jaar na datum gebruiken.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Tea tree daarentegen blijft tot 9 maanden en citrusoliën tot een jaar na opening veilig om te gebruiken. Dit houdt in veilig gebruik op de huid, want wanneer een olie aan de datum is kan deze nog wel verdampt worden.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Als je de olie namelijk bewaart bij een te lage temperatuur (onder de 7°C) zal het beginnen te stollen. De vetzuren beginnen dan verharden waardoor de olie helderheid verliest en er troebel uit begint te zien.
Als je de olie niet ververst, dan verdwijnen op een gegeven moment deze toevoegingen en krijg je slijtage op bepaalde plekken in de motor. Het gevolg van deze slijtage is dat je óf meer olie gaat gebruiken omdat je vaker moet bijvullen, óf meer benzine gaat gebruiken omdat de motor minder efficiënt werkt.
Bij auto's met een dieselmotor ontstaat altijd roet. Deze roet kleurt de motorolie vrijwel direct zwart. Dit komt omdat de motorolie de eigenschap heeft om vervuiling in de motor juist op te nemen en hierdoor is het gelijk zichtbaar.
Hoe vaak moet je olie verversen
Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
'Je kunt bakolie hergebruiken zolang het niet bedorven is of zijn rookpunt heeft bereikt.