Hoeveel zand op kunstgras? De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat. Anders is het aan te raden om 10 centimeter te hanteren.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien? Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn.
Om dit proces makkelijker te maken geven wij het advies om het kunstgras vanaf +/- 25 mm in te strooien met silica zand. Belangrijk: om de kunstgrasvezels te ondersteunen of de kunstgrasmat te verzwaren voor extra stabiliteit, gebruiken wij silica zand. Silicazand is fijnkorrelig, natuurlijk en uiterst zuiver zand.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Zilverzand is onder meerdere namen bekend, waaronder kwartszand en siliciumzand. Door de zuiverheid wordt zilverzand voor veel industriële toepassingen (zoals glas) en in mortel gebruikt. Ook wordt zilverzand toegepast als onderlaag om kunstgras in te zaaien op sportvelden.
Door het in te zanden blijft het kunstgazon goed op de plek liggen. Tevens worden de kunstgrassprieten overeind gehouden, waardoor deze minder snel plat gaan liggen. Dit maakt het kunstgazon nog mooier en realistischer. Zand het gazon in met een korrelgrootte van 0.2mm tot 1mm.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Het belangrijkste van een kunstgras ondergrond is dat het stabiel en egaal is, daarbij moet het ook voldoende waterafvoeren. Hieronder de meest voorkomende ondergronden voor kunstgras: De meest geschikte ondergrond is een zandbed van breekzand(brekerzand). Brekerzand is grof en dus erg goed waterdoorlatend.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
De hoeveelheid brekerzand per m2 bij het invegen is wat lastig te zeggen, maar de hoeveelheid zand die onder het straatwerk zit is wel te berekenen. Bij een terras is de hoeveelheid per m2: ±0,15-0,20m³ en bij een oprit: ±0,08-0,10m³.
Als alle voegen gevuld zijn veeg je het overtollige zand van de tegels af en bewaar je dit in de zak of een emmer. Laat de eindgebruiker dit zelf herhalen in de dagen na aanleg, tot de voegen volledig gevuld zijn. Gebruik nooit brekerzand (of inveegsplit) voor het invegen van siertegels!
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
De som van hoeveel zand je nodig hebt
Vermenigvuldig het aantal vierkante meter met de gewenste dikte (cm) in zandlaag; Bestel vervolgens 10% aan zand extra (voor het inklinken of te als gebruiken voegzand).
Vulzand is zeer goed te verdichten. Brekerzand wordt gebruikt om straatwerk af te strooien. Door brekerzand over het straatwerk te verspreiden, en vervolgens in de voeg te vegen ontstaat er een stevig geheel. Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk.
Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Verbruik is gemiddeld 1 zak per 10 m².