Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.
Meestal hebben patiënten aan het eind van de behandelingen het meest last. In de eerste 1 tot 2 weken na de behandeling zijn de bijwerkingen het meest voelbaar. Daarna nemen ze langzaam af. Het duurt dan meestal nog 2 tot 4 weken voordat ze helemaal weg zijn.
Na hoge stralingsdoses zijn de symptomen misselijkheid, vermoeidheid, verlies aan spierkracht en verwarring. Een persoon die in eerste instantie geen klachten heeft, kan binnen enkele dagen misselijk worden, diarree, beschadiging van het darmslijmvlies en bloedingen krijgen.
Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van vermoeidheid, huidirritatie, plasproblemen, darmproblemen en erectieproblemen. Plas-, darm- en erectieproblemen kunnen met medicijnen behandeld worden. U blijft na de behandeling 5 tot 10 jaar onder controle van de uroloog en radiotherapeut.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling.
Door de bestraling kunt u last krijgen van vermoeidheid. De vermoeidheid kan beginnen tijdens de behandeling en kan weken tot maanden aanhouden.
Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen.Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn. Ook emotioneel is de tijd dat je behandeld wordt tegen kanker zwaar.
Bestraling is ook belastend voor het lichaam. De omvang van die belasting van de bestraling hangt af van de stralingsdosis en de frequentie van de behandeling. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie helpen bij het voorkomen van complicaties en bijwerkingen.
Ja, u mag autorijden tijdens de bestralingsperiode, tenzij u erg moe bent, of niet geconcentreerd genoeg bent om te rijden. U moet lichamelijk ook in staat zijn om te rijden. Als uw hersenen worden bestraald, gelden er andere regels en moet u met uw behandelend arts overleggen.
Het doel van de bestraling van het hoofd is het bestrijden van de tumor. Ook kan radiotherapie ingezet worden om te voorkomen dat kankercellen zich uitzaaien naar de hersenen.
De eerste periode na de bestraling is uw huid nog droger. Het is belangrijk om uw huid vet te houden om te voorkomen dat uw huid trekkerig en jeukend aanvoelt. Na een paar weken kunt u uw huid ook insmeren met uw eigen crème. Ook na verloop van tijd blijft uw bestraalde huid kwetsbaar.
Meestal duurt de behandeling tussen de 2 en 7 weken, met 4 of 5 bestralingssessies per week. Soms zijn 1 of enkele bestralingssessie(s) al voldoende. De bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) bepaalt aan het begin van de behandeling hoeveel bestralingen je krijgt.
Vitamine C is een zeer sterke antioxidant die in elk geval onmisbaar is voor het verhogen van de weerstand van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat mensen die radiotherapie ondergaan en 5 keer per dag 1 gram vitamine C krijgen, beduidend meer effect van de bestraling heb- ben en bovendien minder last van bijwerkingen.
Sommige 'zoete' melkproducten zoals pap, vla en (chocolade)melk ervaart u misschien als slijmerig en plakkerig in de mond. De oorzaak van (taai) slijmvorming uw mond is niet het gebruik van de melkproducten, maar de bestraling. Wanneer u 'zoete' melkproducten gebruikt, spoel dan de mond na met water.
Zelfs of juist als plassen pijnlijk is door de radiotherapie, blijft het belangrijk om genoeg te drinken. Dit vocht is namelijk ook nodig om afvalstoffen via de nieren af te voeren. Al het drinkvocht telt mee, zoals: water, thee, koffie, vruchtensap, limonade, frisdrank, (karne)melk, drinkyoghurt, bouillon en soep.
De kanker komt terug (recidief)
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
Er is een kleine kans dat er een “bestralings-ontsteking” ontstaat in de long. Als dit optreedt, is het vaak 6-12 weken na de bestralingsbehandeling. Dit kan klachten geven zoals droge kriebelhoest en kortademigheid. Neemt u in dat geval contact op met uw behandelend arts van de afdeling Radiotherapie.
Voor een bestralingsbehandeling moet u meerdere keren naar het ziekenhuis komen. Dit is meestal tussen de 5 en 22 keer, 5 keer per week. Uw bestralingsarts (radiotherapeut) vertelt u hoe vaak u bestraald zult worden. Per persoon kan de behandeling verschillen.
Misselijkheid en braken radiotherapie
Bespreek wat in uw situatie mogelijk is met de radiotherapeut. Vaak is de misselijkheid na bestraling van korte duur en na enkele uren meestal helemaal verdwenen. Eet of drink een half uur voor aanvang tot een half uur na de bestraling niet.
Radiotherapie (bestraling)
Bij bestraling van de gehele schedel zal het haar vaak geheel uitvallen. Afhankelijk van de hoeveelheid straling die is toegediend, begint het haar meestal na 2 - 4 maanden weer te groeien. Bij een hogere bestralingsdosis kan de haaruitval echter ook blijvend zijn.
Radiotherapie, ook wel bestraling, is een heel effectieve manier om kanker te bestrijden. Het doodt de tumorcellen en geeft het immuunsysteem zo een duwtje in de rug. Het effect heeft echter zijn limieten: sommige cellen weigeren koppig om af te sterven en zijn resistent tegen de behandeling.
U doet er goed aan tijdens de bestralingen en in het eerste jaar na de bestraling, ter bescherming van uw huid, niet te zonnebaden. Na een bestralingskuur kunt u die beter niet te lang aan zonlicht of de zonnebank blootstellen.
Vaak zijn er een aantal bestralingen nodig, hoeveel hangt af van het soort en de plaats van de tumor. U komt dus meerdere keren naar het UMCG voor de behandeling. Bijvoorbeeld 3 weken lang iedere werkdag. Het is voor bestraling niet nodig dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis.