Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.
Bijvoorbeeld mensen met latexallergie kunnen na het eten van bijvoorbeeld kiwi of banaan een anafylactische reactie krijgen. Dit komt door de zogenaamde kruisreactie. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.
Het stuifmeel komt in contact met je huid en pollenallergenen dringen in de huid. In de huid worden allerlei stoffen geactiveerd die op hun beurt het signaal geven aan mastocyten (=mestcellen) om histamine vrij te stellen. Histamine veroorzaakt irritatie, zwelling, roodheid, een branderig gevoel en jeuk.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Patiënten met een allergie voor bananen melden bijwerkingen onmiddellijk na bananenconsumptie, d.w.z. tot 1 uur na inname van een verse banaan of van een bananenhoudend voedsel.
Hoe kun je het herkennen? Een overgevoeligheidsreactie kan zeer sterk variëren, van onschuldig tot zeer ernstig en levensbedreigend. Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam. Daarnaast laat je overrijp fruit en fruit uit blik beter links liggen, want ook dat bevat veel meer histamine.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
De oorzaak van geneesmiddelgeïnduceerde jeuk kan per middel sterk verschillen. Een beperkt aantal geneesmiddelen zoals opioïden, antimalariamiddelen en hydroxyethylzetmeel veroorzaakt jeuk als directe bijwerking. In deze gevallen is de frequentie van optreden vaak hoog.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
De klachten die optreden bij het eten van vers fruit staan bekend onder de naam oraal allergie syndroom en bestaan uit jeuk in de mond aan het gehemelte en lippen en soms een gevoel van lichte zwelling van keel en lippen. Een zeer ernstige reactie na het eten van fruit (anafylaxie) komt zeer zelden voor.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.