Allereerst is het goed om te weten dat je huisdier niet in eigen tuin begraven mag worden als het is overleden door een besmettelijke ziekte. Dit om risico's op verdere besmettingen te voorkomen. Het dier moet zijn overleden aan natuurlijke oorzaken of geëuthanaseerd zijn door een dierenarts.
In principe mag je jouw hond, kat, cavia of konijn begraven in je tuin, maar alleen als de grond ook van jou is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huur je ook de tuin en daar mag het dus niet.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Dode honden, katten, hamsters, cavia's en dergelijke kun je naar de milieustraat brengen of naar de dierenarts. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.
Hoe lang het duurt voordat het dier helemaal vergaan is, hangt van de grondsoort af. En of het een kleine poes of een grote kater is. Maar ik zou het houden op 3 jaar.Kater 4 jaar.
Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.
Binnen twee weken na intreding van de dood komen producten van ontbinding uit de lichaamsopeningen zoals uit de mond, de neus, de anus en eventuele andere lichaamsopeningen (bijvoorbeeld wonden). De stank van rotting is op dit moment overweldigend aanwezig.
Het inslapen van uw kat, de euthanasie zelf, gebeurt pijnloos. Uw kat krijgt eerst een narcosemiddel toegediend waardoor de kat buiten bewustzijn raakt.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
In het algemeen genomen kan je er van uit gaan dat het gehele rouwproces twee maanden tot een half jaar duurt. Tijdens deze periode heeft de kat bevestiging, extra liefde en aandacht nodig.
Er zijn verschillende huisdiercrematoria in Nederland waar jouw dier gecremeerd kan worden. Je kunt hem of haar hier zelf naar toe brengen, maar ook thuis of bij de dierenarts laten ophalen. Bij de crematoria kun je uit verschillende opties kiezen, bijvoorbeeld individuele crematie of groepscrematie.
Gemiddeld wordt een huis-, tuin- en keukenkat (lees: een kat van een onbestemd ras) zo'n veertien à vijftien jaar oud. Raskatten worden iets minder oud, tussen de tien en dertien jaar. Poezen leven gemiddeld iets langer dan katers.
De keuze voor natuurbegraven is een vrije keuze. Je kiest voor een plek die bij je past, waar je rust vindt en verbinding voelt. Je krijgt alle ruimte en tijd om na te denken over de invulling van je eigen afscheid. Met een plek die behouden wordt door de natuur en die overlaat aan geliefden en nabestaanden.
Je overleden huisdier moet op minimaal 75 cm diep (liefst een meter) worden begraven. Er mogen geen schadelijke stoffen voor het milieu worden gebruikt, dus bijvoorbeeld geen plastic. Wikkel je overleden huisdier in een doek, gebruik een kartonnen doos of houten kist.
In speciale gevallen kan de gemeente toestemming geven voor begraven op eigen grond. Dat heet een bijzondere begraafplaats. Bijvoorbeeld het graf Kröller-Müller.
Wat gebeurt er met mijn dier na de euthanasie? U kunt ervoor kiezen uw dier te laten cremeren of het zelf te begraven. In het laatste geval kan het verstandig zijn eerst te informeren bij de gemeente over de regelgeving. Na crematie is het mogelijk om de as terug te krijgen.
Als u denkt dat uw dier overleden is, kunt u dat zelf op verschillende manieren vaststellen. Een dier is dood als het zich (ook bij duwen tegen het lichaam) niet meer beweegt, het niet meer ademt en er geen hartslag meer te voelen is (hand op borstkas leggen, bij honden en katten vlak achter de voorpoot).
De achtergebleven kat vertoont zoek- en stressgedrag. Er wordt gezocht op plekken waar de overleden kat vaak verbleef, er wordt geroepen, er is onrust en er zijn tekenen van stress. De kat kan zijn eetlust verliezen, geen belangstelling meer hebben voor zijn omgeving of alleen maar zitten staren.
Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling.
Na het overlijden begint het lichaam af te koelen; ongeveer 12 uur na het overlijden voelt het lichaam koud aan (het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan).
Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon. Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden.