Katten hebben ook flexibele stekels die kunnen worden samengedrukt,waardoor ze kunnen springen en hun lichaam in de lucht kunnen vervormen. Dit is ook wat hen in staat stelt om altijd op hun voeten te landen.
Nu kan men daar niet uit afleiden dat 90 procent van de katten een val van om het even welke hoogte overleven. Ten eerste was de gemiddelde hoogte 'maar' 5,5 verdiepingen, wat niet genoeg is voor een kat om haar eindsnelheid te bereiken. Die halen ze pas bij een val vanop 12 of 13 verdiepingen.
Een schutting van 2 meter of meer is geen probleem voor een kat. Zeker als het hout is sprong nagels in het hout en klimmen.
Dierenartsen uit die stad hadden 132 meldingen geturfd van katten die ten minste vanaf de tweede verdieping van een gebouw waren gevallen. Gemiddeld hadden de dieren 5,5 etages langs zien schieten, één dier zelfs 32. Ongeveer 90 procent overleefde de val, waaronder ook de kat die was neergestort vanaf de 32ste.
Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen. Zo wordt het onmogelijk voor jouw kat om over de schutting, de muur of het hek heen te klimmen. Dit is eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat binnen jouw tuin blijft.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Katten springen niet van het balkon of dakterras, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor ze vallen. En hoewel katten vaak “op hun pootjes” terecht komen, betekent dit helaas niet dat ze altijd zonder problemen een val doorstaan. Laat uw kat na een val altijd nakijken door de dierenarts.
Wetenschappers zagen dat een kat tijdens zijn val verandert in een soort wokkel. Eerst draait zijn kop naar opzij. Dan draaien het voorste deel van zijn lijf en zijn voorpoten bij, terwijl zijn achterlijf juist een beetje de andere kant op zwiert.
Bij katten komen botbreuken zoals een gebroken poot zeer regelmatig voor. Met name in de warmere maanden zien wij katten zeer vaak binnenkomen met ernstig trauma zoals een botbreuk of een gebroken poot. Dit komt met name doordat de ramen en balkondeuren in de zomer open gaan.
Normaal kan een kat een val van een trap wel overleven. Zelfs bij het vallen op het hoofd maar dan zou je een externe wond verwachten. Als je het echt wilt weten zou de dierenarts nog een autopsie kunnen doen.
Kittens kunnen nu gaan klimmen en springen. Ze kunnen nu ook rechtop op hun achterpoten 'zitten'.
Je kat heeft buiten vogels gezien
De meest voorkomende verklaring voor het krabben aan een raam is de wens van een kat om buiten op vogels te jagen. Veel katten kunnen urenlang naar vogels kijken, alsof ze hypnotiserend aan de grond genageld is. Ze kan zelfs trillen en tjilpen in een poging haar prooi na te bootsen.
Naast huiskatten en wilde katten lopen er in ons land ook zo'n 900.000 verwilderde katten rond. Dat zijn oorspronkelijk huiskatten, die nu op eigen kracht in de natuur overleven en mensenschuw zijn. Vaak planten deze katten zich ook voort en ontstaan er dus nieuwe generaties verwilderde katten.
Het achteruit lopen duidt inderdaad op iets neurologisch en beter te vaak naar de dierenarts dan als het te laat is. Hij zondert zich niet voor niets af, echter katten zijn prooijagers en laten vaak niet merken dat ze pijn hebben dus er is wel degelijk iets met hem aan de hand.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
We vinden het in sommige gevallen zelfs terecht dat een kat mensen bijt of krabt als we het gevoel hebben dat hij werd uitgedaagd of bedreigd. Agressie gericht op mensen is regelmatig een probleem bij katten.
Kattennet als balkonafscheiding
Je balkon dichtmaken kan bijvoorbeeld met een kattennet. Zo'n kattennet is te koop in verschillende formaten en vangt je kat op als hij naar beneden dreigt te vallen. Echter heeft een netafscheiding ook veel nadelen en is het niet zo veilig als je misschien denkt.
1. Trixie Kattenbeschermnet. Het kattennet van Trixie zorgt ervoor dat jouw kat op een veilige manier een frisse neus kan halen. Je kunt het net bevestigen met de bijgeleverde pluggen en haakjes, zodat je hem eenvoudig kunt ophangen op je balkon of in de tuin.
Oorsprong van je kat
Een kat is van nature gewend om buiten te struinen en te jagen. Buiten vindt ze voldoende prikkels door achter prooien aan te zitten en te bewegen. Ook markeert ze haar territorium met haar luchtjes. Je kunt een kat prima binnenhouden als je de buitenomgeving zo veel mogelijk nabootst.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Een oude of zieke kat die stervende is zal een rustig plekje opzoeken. Dit doet hij van nature, de kat wil in rust en op een veilige plek sterven. Vaak verstopt de kat zich onder het meubilair of ergens in de tuin. Er zijn ook katten die verder weg van huis lopen.