Plastic in mensen Anders dan kwartels en vissen kunnen mensen niet doelbewust met plastic worden gevoerd. In het laboratorium is gebleken dat microplastics schade aan menselijke cellen aanrichten, onder meer door allergische reacties en het afsterven van cellen.
Daaruit blijkt dat kleine plastic deeltjes de darmwand, de longen, de placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Daar verstoren ze het functioneren van de lichaamscellen. Ook treden soms ontstekingsreacties op.
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
Zo zijn microplastic deeltjes gevonden in vis en schaal- en schelpdieren. In vissen worden deze plastic deeltjes vooral gevonden in het maag-darmkanaal. Dit zijn normaal gesproken niet de delen die de mens eet. Het is minder bekend of microplastics ook in de eetbare delen van vis voorkomen.
Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner dan 5 millimeter groot zijn. Doordat ze zo klein zijn, accumuleren ze gemakkelijk in het milieu.Ze vervuilen onze rivieren en oceanen en spoelen ook aan op het strand. Microplastics worden regelmatig door vissen voor voedsel aangezien.
Beat the microbeat is een app waarmee je producten kunt scannen om te zien of er plastic in het product zit. Microplastics kun je in allerlei producten vinden. De lijst is te lang om op te noemen, maar ze zitten o.a. in veel verzorgingsproducten en cosmetica zoals tandpasta, shampoo, make-up.
Waarom plastic? Sommige plastics maken dat producten beter werken. Je kunt door bepaalde microplastics of microbeads bijvoorbeeld makkelijker zonnebrandcrème uitsmeren, en shampoo wordt er beter uitwasbaar door. Voor tandpasta worden soms microplastics toegevoegd voor de scrubwerking.
Er zijn milieukeurmerken voor cosmetica die eisen dat er geen microplastics in je crème, bodywash of tandpasta zitten; het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan. Je kunt ook letten op keurmerken voor natuurcosmetica zoals COSMOS Organic & Natural of Natrue.
Als je een stukje glas of een scherp stukje plastic of metaal binnenkrijgt, dan merk je dat meestal direct in je mond. Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Het plastic kan samenklonteren en vast blijven zitten in het darmkanaal. De minuscule plasticvezels kunnen van voedselverpakkingen afkomstig zijn, of van vloerbedekking, kleding en andere plastic voorwerpen uit het dagelijks leven.
Van vervuilde lucht is al lang bekend dat ze het longweefsel beschadigen, wat leidt tot kanker, astma-aanvallen en andere gezondheidsproblemen. Als de inhalatie van microplastics voldoende hoog is, kunnen ze vergelijkbare gezondheidsproblemen veroorzaken.
Volgens haar model krijgt een volwassene dagelijks gemiddeld 880 plasticdeeltjes binnen, een kind tot achttien jaar 510 deeltjes. Zowel kind als volwassene poepen ongeveer een gelijke hoeveelheid microplastics uit, namelijk 480 of 490 deeltjes per dag.
Hieruit blijkt dat vier bronnen de grootste veroorzakers van microplastics zijn, namelijk: Slijtage van autobanden (~35%) Zwerfafval: Folie, zakjes, pakjes en andere materialen worden niet overal even goed opgeruimd, belanden vaak in de bodem of water en breken daar af tot microplastics.
,,Alle bestanddelen zijn voedselveilig, maar niet eetbaar. Maar als je er per ongeluk eentje opeet is er niks aan de hand want je lichaam zal de sticker vanzelf uitscheiden.”
Het plastic kan namelijk niet goed verteerd worden, waardoor vele dieren sterven van de honger. In een maag vol onverteerbaar plastic, past namelijk geen eten meer.
Het overgrote deel van het plastic blijft in het maag- darmstelsel van de vis hangen en dat gedeelte eten mensen niet. Maar als de plastic-deeltjes in andere delen van de vis zitten, kunnen die ook in ons lichaam terecht komen. Het meeste plastic verteren we.
Maar uiteindelijk maakt het weinig uit hoe microplastics als afval worden afgevoerd en in het milieu terechtkomen, zodra ze er zijn, wordt het een probleem. De producten van NIVEA zijn sinds eind 2021 microplastic-vrij.
Het overgrote deel van het plastic dat je opsmikkelt, poep je weer uit, de rest komt in je bloedbaan terecht. Microplastics, en dan vooral de allerkleinste nanoplastics, kleiner dan tien miljoenste meter, adem je in.Zij kunnen via de longen ook in je bloedbaan terechtkomen.
Microplastics. Sinds 2014 zijn de microplastics in Elmex-producten vervangen door alternatieve ingrediënten.
De tandpasta's van Ben & Anna bevatten niet alleen geen microplastics, maar zijn ook vrij van andere schadelijke stoffen, zoals parabenen, ftalaten en triclosan. Bovendien zijn de producten veganistisch en dierproefvrij. Door te kiezen voor Ben & Anna tandpasta draag je bij aan een schonere en duurzamere wereld.
Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber.