Salie etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemen en bladeren van de Salvia officinalis plant. Dit is een kleine struik die bloeit met paarse bloemetjes. De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige geur.
Toepassing van salie olie
De olie is goed te mengen met citrusoliën, lavendel, rozemarijn en rozenhout. Bij alle vormen van verkoudheid kan salie olie met haar slijmlosmakende eigenschappen snel verlichting geven. Salie is immuun stimulerend: te gebruiken bij alle bacteriële infecties, kou en griep.
Het werkt wondhelend, samentrekkend en ontstekingswerend door de looistoffen (salviatannine) en ketonen.Daarnaast remt het overdreven talgsecretie. Salie is dus een erg fijn kruid bij wondjes, insectenbeten, eczeem, acne en vette huid.
Naast het ondersteunen bij de ademhaling, helpt de olie ook ontspannen, zorgt het verstuiven voor een zuivering van de omgevingslucht en verdrijft het doordringende geuren.
Aromatherapie kan helpen ontspannen door het gebruik van bepaalde essentiële oliën met kalmerende eigenschappen, zoals lavendel, kamille en bergamot. Deze oliën kunnen de geest tot rust brengen, stress en angst verminderen, de slaap verbeteren en een gevoel van ontspanning bevorderen.
Kun je geen verse salieblaadjes vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het door majoraan, rozemarijn of tijm.
Salie heeft een geneeskrachtige werking op je luchtwegen
De werking van salie staat goed bekend om zijn geneeskrachten op de luchtwegen. De blaadjes van de salieplant werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een pijnlijke, droge of ontstoken keel.
Sterke antioxidant
Salie bevat krachtige antioxidanten zoals vitamine A, C , E en rozemarijnzuur. Antioxidanten zijn beschermende stoffen die schade aan de celmembraan van lichaamscellen door vrije radicalen verminderen. Als er teveel vrije radicalen ten opzichte van antioxidanten zijn, ontstaat er oxidatieve stress.
Salie is een plant die ongeveer een meter hoog kan worden en jarenlang kan gedijen. De bladeren van de salieplant zijn gebruikt als medicijn en ook salieolie heeft veel voordelen voor het haar en tegen bacteriën. Salieolie voor haar kan de haargroei verbeteren en het haar sterker en moeilijker breekbaar maken.
Als je salie gaat gebruiken wil je dus zeker zijn dat je niet zwanger bent. Ook wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk is voorzichtigheid aangewezen. Salie heeft een gekende bloeddrukverhogende werking wanneer je eerder al last had van hoge bloeddruk.
Saliethee is hartstikke gezond. De salieplant (Salvia officinalis) is namelijk een van de meest geneeskrachtige kruiden op aarde. In de bergen rondom de Middellandse zee plukt men dagelijks de verse blaadjes om er medicinale thee van te zetten. Een kop salie thee per dag kan namelijk wonderen doen voor je gezondheid.
Salie – Salvia - is afkomstig uit de Balkan waar deze groeide op de kalkrotsen. Salie ontleend zijn naam aan het Latijnse woord voor gezond zijn/genezen, omdat salie sinds mensenheugenis bekent staat als kruid dat een lang leven schenkt in gezondheid. De Romeinen zagen salie – salvia officinals – als een heilige plant.
Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Salie kan ook een bloeddrukverlagend effect hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen met hoge bloeddruk. Echter, als je al medicatie gebruikt om de bloeddruk te verlagen, kan het gebruik van salie als supplement gevaarlijk zijn en leiden tot een te lage bloeddruk.
Mocht je de thee liever aan je laten voorbijgaan, dan kan je in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt ook tinctuur van salie vinden. De werkzame dosis hiervan is 3 keer 25 druppels per dag. Heb je vooral 's nachts last van zweten, dan kan je 1 dosis van 50 druppels nemen voor je gaat slapen.
Bij Holland & Barrett hebben we zowel saliethee in theezakjes als Saliekruiden om je eigen thee te maken. De salie kruiden kan je naast het zetten van thee ook gebruiken voor het bereiden van heerlijke gerechten. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan geniet je morgen al van een heerlijke kop saliethee.
Salie is een plant die vooral opvalt door zijn geur. Kruidig, pittig en scherp. Niet direct een heel aangename geur, maar wel een zuivere, gezonde geur. Geen wonder dat men in vroeger tijden probeerde besmettelijke ziekten, zelfs de pest, op afstand te houden met bossen salie.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Verse salie heeft een frisse kruidige geur, een beetje anijsachtig. Wanneer je salie rauw eet is het eerste dat je proeft een licht bitter smaakje maar ook een beetje peperig. Deze smaken passen onder anderen goed bij gerechten met vettige ingrediënten als varkensvlees en boter.
Lavendel - Onderzoek wees uit dat mensen die sliepen in een naar lavendel ruikende kamer, hun slaap 20% beter beoordeelden dan mensen die in een kamer sliepen met de geur van amandelolie. Ook worden met lavendel gevulde kussens vaak gebruikt om mensen met insomnia beter te laten slapen.
Lavendel doet het erg goed in de slaapkamer. Dit komt doordat deze geur goed is voor je nachtrust. Ook kamille bevordert een goede nachtrust en zorgt voor minder stress. Perfect om in te slapen dus.
Etherische olie tegen angst
Kalmeren: fijne lavendel, mandarijn, zoete sinaasappel… Bevorderen de nachtrust: mandarijn, bergamot, Roomse kamille… Ontstressen: bergamot, ylangylang, bittersinaasappel, echte marjolein…