Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Een goede bodem brengt leven in je vijver
Voorzie op de bodem van je vijvertje een laag van 10 cm met 'substraat'. Dat kunnen lavakorrels, kiezelsteentjes, zand of grind zijn. Zo'n laag is ideaal voor goede bacteriën die het water mee zuiveren. Bovendien kunnen kleine waterdieren erin schuilen.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
Vijversubstraat bestaat uit poreuze stenen korrels en dient als bedekking voor de bodem van de vijver. Je legt hiermee een uitstekende basis voor de vijver waarin belangrijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Deze bacteriën helpen bij het helder maken en houden van de vijver.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
Vijveraarde is samengesteld voor het planten van vijverplanten in zoetwater. Het kan worden toegepast op de vijverbodem, in vijvermanden en -korven en voor moerasplanten. Geschikt voor aanleg en onderhoud. Samenstelling: Naast tuinturf bevat Vijveraarde klei en kleihoudend zand.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
vijveraarde: planten die hun voedingsstoffen via hun wortels halen hebben vijveraarde nodig om goed te groeien en bloeien. Er bestaan verschillende soorten vijveraarde met samenstellingen die specifiek zijn afgestemd op bepaalde soorten. Gebruik voor waterlelies bijvoorbeeld steeds lelieaarde.
Zonder planten wordt een vijver snel groen en troebel door algen. Met name zuurstofplanten zorgen er voor dat je water helder blijft. Deze planten leven van hetzelfde voedsel waar algen ook van groeien en concurreren deze dus weg.
Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.
Met een stofzuiger kun je vijverslib zo wegzuigen. Het is de snelste manier van schoonmaken voor je vijver. Het grote voordeel van het gebruik van een vijverstofzuiger is dat je geen gedoe hebt met de vijver leeghalen. Je kan het slib gemakkelijk tussen de waterplanten door opzuigen.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 15 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.