Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Verpakkingsglas kunt u in de glasbak gooien. Dit zijn lege glazen flessen en potten waar geen statiegeld op zit. U kunt dit glas meestal herkennen aan het glasbaklogo op het etiket.
Hoe glas aanbieden? Maak glazen flessen, flacons en bokalen steeds helemaal leeg. Verwijder steeds eventuele doppen of deksels (en sorteer deze correct). Gooi doorzichtig wit glas en gekleurd glas niet door elkaar, maar sorteer ze in de juiste opening.
Kijk op www.recycleapp.be of download de app op je smartphone en zie meteen de glascontainers in je buurt.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Hoe werkt het? Glazen flessen en bokalen kan je kosteloos aanbieden in de glasbollen, ondergrondse containers of sorteerstraatjes van je stad of gemeente. In bepaalde regio's wordt het glas huis-aan-huis ingezameld. Voor het recyclageproces is het belangrijk dat wit en gekleurd glas goed gescheiden worden.
Onzuiverheid kan een reden zijn om je glas niet mee te nemen. De recyclage van glas kost heel wat energie. Het glas wordt vervoerd, gesmolten en opnieuw gevuld en vervoerd. Leidingwater drinken is daarom veel milieuvriendelijker dan water drinken uit glazen (of plastic) flessen.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren. Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
U kunt bij een OPO uw vlakglasafval gratis storten; wel kan een klein bedrag aan handelingskosten in rekening worden gebracht (maximaal € 10,- per ton vlakglasafval). Als een inzamelpunt een groen vlaggetje heeft, betekent dit dat het een ORCIV gecertificeerd bedrijf is.
Van het glas uit de glasbak wordt weer nieuw glas gemaakt. Het glas wordt eerst opgehaald door een vrachtwagen en naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden deksels met magneten uit het glas gehaald en wordt het glas gesorteerd op kleur.
De waarde hangt wat van van de grootte en de staat. Indien er heel wat borden en vormstukken zijn, dan schatten we al snel op een 125 à 150 euro. Of misschien zelfs wat meer. Zo'n servies kan je eventueel nog aanvullen door op rommelmarkten te snuisteren of door het raadplegen van de verkoopssites op het net.
Je kunt ze gewoon kwijt bij het restafval.
Serviezen en (kristallen) glazen mogen niet in de glasbak. Maar als ze nog heel zijn, dan kunt u ze inleveren bij een kringloopwinkel.
Glasbak De glasbak wordt meestal geleegd door een vrachtwagen met gescheiden vakken voor de verschillende soorten glas. Het is dus wel belangrijk dat je het glas in de juiste vakken gooit, anders moet het achteraf weer gescheiden worden en dat kost extra energie.
Kan ik met restafval terecht op het recyclagepark? Neen, met restafval kan je niet terecht op de recyclageparken. Dit geldt ook voor aarde en groente- en fruitafval.
Er staan ruim 15.000 glasbakken in ons land. Dankzij veel glas- en glasbakgebruikers blijft glas in de productie- en gebruiksketen.
DE EERSTE GLASBAK
Glasintbakkie.nl geeft een mooie weergave van de eerste stappen van Nederland op het gebied van het gescheiden inzamelen van ons glasafval. Op 17 mei 1978 werd in Den Bosch de eerste gemeentelijke glasbak geplaatst.
De locaties van de glascontainers in de gemeente Haarlem vindt u in de Afvalwijzer onder de kop 'wat' per stroom en onder 'waar' in combinatie met alle afvalstromen. Glas kunt u mét deksels, doppen, etiketten en kurken in de glasbak doen; de verschillende materialen worden tijdens het recyclen gescheiden.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.