Fleece is zo populair omdat het zacht, lichtgewicht, isolerend en comfortabel materiaal is. Het is waterafstotend, helaas niet waterdicht, maar behoudt wel zijn isolerend vermogen mocht het nat zijn geworden.
Fleece beschikt over een grote luchtdoorlatendheid en heeft dus een groot ademend vermogen. U gaat er dus niet snel in zweten. Fleece kan ook gebruikt worden als extra isolerende laag. Vanwege deze eigenschappen voelt u zich dus prettig in fleece artikelen zowel bij inspanning als bij ontspanning.
Het grootste probleem van fleece stof is de hoeveelheid microplastics die vrijkomen. Deze kleine plasticdeeltjes zijn ondertussen overal. Fleece gemaakt van PET-flessen lost wel de herkomst van grondstoffen op, maar het microplastics probleem helaas niet.
Waarom een fleece dragen? Een fleece speelt een belangrijke rol in het behouden van warmte. Een fleece houdt lucht vast door zijn volumineuze structuur (fleece wordt 'geruwd' genoemd wanneer het uit kleine lusjes bestaat); die luchtlaag is van nature isolerend en houdt zo het lichaam warm.
WIST-JE-DATJE: De dikte van een fleece wordt vaak uitgedrukt in cijfers: 100 volstaat voor warmere streken, 200 is prima voor alledaags gebruik in de tussenseizoenen en 300 houdt je ook tijdens strenge winters warm.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
Het enige mogelijke nadeel is dat katoen wat zwaarder en minder warm is dan fleece.
Wat is warmer: fleece of softshell
Als het je puur om de warmte gaat, dan moet je zonder enige twijfel voor fleece kiezen!
Polar fleece is een dun fleecemateriaal wat direct warmte biedt, maar soepel draagt. Flanel fleece is dik en stevig fleece materiaal waar u helemaal in weg kunt kruipen. Coral fleece is vrij dik fleece, maar net iets minder luxueus dan flanel fleece.
Helaas blijken fleecetruien en –dekens, hoewel gemaakt van gerecylced plastic, uiteindelijk toch slecht voor het milieu (en voor ons). Elke keer als je fleece wast, laat dit microvezels los.Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze er niet uitfilteren en uiteindelijk komen deze deeltjes weer in de zee terecht.
Een fleece werkvest zit erg prettig en warm tijdens de koude winterdagen. Het materiaal zorgt voor extra warmte, waardoor deze werkvesten goed geïsoleerd zijn. Daarnaast bieden de meeste werkvesten voldoende bewegingsruimte.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest.
' Bij Fleece stoffen heb je meestal een duidelijke voor- en achterkant. Wat niet zo duidelijk is, is welke kant JIJ als voorkant wilt gebruiken. Bij het maken van kleding wordt meestal de gladde kant gebruikt als goede kant, dus als voorkant van de stof.
Fleece is een weefsel van 100% polyester, oftewel synthetische vezels. Rondom het basisweefsel van horizontaal en verticaal verweven dikkere draden worden aan beide kanten in kleine lusjes de draden geweven die de uiteindelijke 'pool' gaan vormen.
Outdoor kleding van fleece voelt zacht en knuffelig aan op de huid, houdt goed warm, is ademend, Het gewicht van fleece is afhankelijk van de dichtheid van de stof en wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in 100, 200 of 300 gram per vierkante meter.
Is een softshell jas geschikt voor de winter? Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering.
Fleece is super zacht, licht van gewicht en ademend. Ook heeft een fleece vest ademend vermogen wat de comfort van het fleece vest vergroot. Fleece kreukt niet, en zit prettig door de elastische pasvorm. Daarnaast is fleece huidvriendelijk, sneldrogen en waterafstotend.
Het materiaal is superflexibel en bijzonder ademend, en daarmee ideaal om in te bewegen. Je kunt de stof gemakkelijk dragen in combinatie met andere lagen en het is ook een ideaal materiaal voor als het buiten koud en niet al te nat is. Softshell is bovendien de perfecte tussenoptie voor de lente of herfst.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Eigenlijk hangt dat helemaal van jouw voorkeur af. Beide stoffen zijn lekker zacht. Fleece is daarnaast veel lichter en heel goed in het vasthouden van warmte en zorgt er daarom op koude dagen voor dat je het lekker warm hebt.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt.
De blijvende voorkeur voor wol als bescherming tegen de kou is niets minder dan normaal. Natuurlijke wol, afkomstig van schapen en allerlei andere dieren, is al generaties lang een trouwe keuze.
Een synthetisch materiaal dat sterk isoleert en daardoor perfect dienst doet bij kou. Fleece houdt de warmte uitstekend vast én het voelt heerlijk zacht en comfortabel aan.