De belangrijkste voorwaarde is dat het nog herbruikbaar is. Is het goed beschadigd, gescheurd, vuil, compleet versleten of onvolledig dan hoort het thuis in het containerpark. Bij twijfel: stel jezelf de vraag “zou mijn buurvrouw het nog kunnen/willen gebruiken?” of contacteer
De standaard hoogte van een kapstok ligt tussen de 170 en 175 centimeter boven de grond, gemeten van de onderkant van de kapstok. Vaak wordt dit ook vermeld in de bijgeleverde montagehandleiding.
Verreweg de meeste kapstokken hebben tussen de vijf en de tien haken. Op die manier heb je genoeg voor je hele gezin, maar is er ook voldoende ruimte voor jassen als je visite krijgt.
Voor een kapstok met kleine flenzen is het 8 cm. Jassen hangen mooi om de 7 cm a 10 cm. Voor een kapstok van 100 cm zijn dit 10 – 14 jassen.
Het is dan wel belangrijk om kasten te kiezen die diep genoeg zijn. Het formaat van een kapstok schommelt vaak rond een lengte van 45 à 50cm. Reken hierbij nog 6cm speling zodat ook dikke winterjassen en truien in de kast kunnen. De meeste meubelfabrikanten maken hun kasten met hangers 65cm diep.
Grofweg zijn er drie verschillende soorten kapstokken verkrijgbaar: de staande kapstok, de wandkapstok en kapstokhaken. Elke soort kapstok is praktisch op zijn eigen manier, voor elke woning is er wel een kapstok te vinden.
Wil je de kapstok plaatsen op een gasbeton wand, dan heb je hier speciale pluggen voor nodig. In een bouwmarkt staat aangegeven dat deze pluggen geschikt zijn voor gasbeton wanden. Een voorbeeld van zo'n wand is bijvoorbeeld Ytong. Op bovenverdiepingen kom je ook nog wel eens in aanraking met gipsplaten wanden.
De afstand tussen de haken (17 cm) is gebaseerd op de regelgeving van de GGD. Onze ervaring is dat, als je goed kijkt, er vaak meer plek is dan je op het eerste gezicht denkt.
Reken per persoon op 1,5m hangruimte of 3cm per kapstok. Om winterkledij en zomerkledij te scheiden kan het praktisch zijn om meerdere kasten met een hangruimte te hebben. Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak. Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Wanneer je een kapstok voor je kind(eren) gaat ophangen is het natuurlijk de bedoeling dat ze er ook eenvoudig zelf bij kunnen komen om hun jasjes op te hangen. We raden daarom aan om het kapstokhaakje op ongeveer de schouderhoogte of hoofdhoogte van je kind op te hangen.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Kies je voor een kast die 3,9 of zelfs 4,4 meter breed is, dan heb je een zeer ruime kast. Zo'n kast kun je ook anders indelen dan de doorsnee kast. Belangrijk is verder dat de kast minimaal 50 cm diep is. Dat heeft te maken met het ophangen van jassen, jurken en kostuums.
Een kapstok aan de muur hang je gemiddeld zo'n 175 centimeter boven de grond. Je zou hem natuurlijk ook wat hoger of lager kunnen ophangen, maar als je hem hoger hangt loop je het risico dat niet iedereen er goed bij kan en als je hem lager hangt, loop je het risico dat je je hoofd eraan stoot.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Maatvoering van een kledingkast: diepte
Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
Je kunt zelf bepalen hoe je jouw inloopkast precies wilt inrichten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor twee dezelfde kasten of twee compleet verschillende stijlen, zorg er wel voor dat ze qua hoogte en breedte hetzelfde zijn. De kasten komen in een hoek van de kamer te staan waar jij jouw inloopkast wilt hebben.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Een afstand van 40 tot 100 centimeter tussen de bovenkant van de opbergkast en het plafond is vaak het mooist. Je kunt dan nog wat accessoires of plantjes op de kast plaatsen voor meer sfeer in huis. Heb je juist zoveel mogelijk opbergruimte nodig, dan kun je ook een hogere kast kiezen.
Hou rekening met minimaal 70 cm loopruimte tussen twee tegenover elkaar opgestelde kasten.