Bamboe kan zowel in huis gehouden worden als buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Er zijn namelijk verschillende winterharde soorten die zelfs gehard zijn tegen de winters in Nederland. Ook als kamerplant is de bamboe zeer geschikt.
De Bamboe kamerplant houdt van veel zonlicht. Plaats deze kamerplant direct voor een raam op het westen, oosten. Bij een raam op het zuiden kan de plant tot 2 meter voor het raam staan.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Water is het eerste half jaar heel erg belangrijk voor bamboe. Geef dus vooral in droge tijden voldoende water en houdt de grond altijd licht vochtig. Pas met klei- en leemgrond op dat je niet te veel water geeft waardoor de bamboewortels kunnen gaan rotten. Bamboe is verzot op compost en andere organische mest.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
De meeste bamboesoorten kunnen wel 5 tot 20 cm per dag groeien. In huis vind je vaak een Bambusa Vulgare. Deze soort groeit in huis toch een stuk langzamer dan in het wild.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft. Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.
Hoewel Bamboe relatief veel water nodig heeft, zorgt een oververzadigde bodem ervoor dat er geen zuurstof meer bij de wortels kan komen. Dat zal uiteindelijk resulteren in de dood van de plant. Wanneer u een combinatie heeft van hydrokorrels en afvoergaten in de bak voldoet het om tweemaal per week flink water geven.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Bamboe staat immers zelden in bloei. Bepaalde soorten bloeien eens in de zeventig of tachtig jaar, maar er zijn ook soorten die eens in de dertig jaar in bloei staan. Bamboe kent zo'n 1500 soorten met allemaal een eigen bloeicyclus.
In deze foto's wordt de verkleuring getoond van Bamboo X-treme terrasplanken, geïnstalleerd in Nederland, direct na installatie, ongeveer 3 maanden na installatie in het voorjaar en na ongeveer anderhalf jaar. De vergrijzing is in Nederland na circa anderhalf jaar volledig.
U kunt de haag het hele jaar door snoeien, maar een goede tijd is augustus-september. Gebruik een heggenschaar voor een strakke haag, voor een losse haag gebruikt u bij voorkeur een snoeischaar om de halmen in te korten. Snoei vlak boven een verdikking die boven een zijtakje zit.
De niet woekerende Bamboe en de Groene Beuk zijn de haagplanten in ons assortiment die niet giftige tuinplanten zijn voor katten.
Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Zeggen dat bamboe 1 meter per dag groeit is misleidend omdat niet alle bamboesoorten zo snel groeien (de meeste groeien "maar" tussen de 5-20 cm per dag).
De niet woekerende bamboe is de Fargesia, deze sterke bamboe is zeer winterhard en groenblijvend. Het prettige van niet woekerende bamboe is dat er niet onder de grond nieuwe scheuten komen, alleen direct naast de oude. Dat maakt de Fargesia goed onder controle te houden.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Mest de bamboe het volgend jaar bij met osmocote [3 gram per liter ] eind maart en eind juli of gebruik een organische meststof aangevuld met wat zeewierkalk. Herhaal dit elk jaar. Zorg ervoor dat het water onder in de bak weg kan, anders heb je kans dat de wortels gaan rotten.