Symptomen. Als je iets in je oog krijgt, voel je dit meestal vrij snel en kan dit hinderlijk zijn. Je ooglid kan over het voorwerp schuren wanneer je knippert, je oog kan rood worden, tranen of pijn doen. Komt het voorwerp midden in je oog terecht, zie je wel eens wazig.
U voelt een korreltje of stofje in uw oog. Uw oog wordt rood en gaat tranen. Uw oog kan pijn doen. De buitenste laag van het hoornvlies is erg gevoelig.
In de meeste situaties is spoelen met (lauw) water de beste oplossing om een vuiltje te verwijderen. U kunt ook proberen het bovenste ooglid even, aan de wimpers, op te tillen. Deze kunt u dan over het onderste ooglid heen trekken zodat het vuiltje eruit wordt geveegd.
Voorkom wrijven in het oog. Laat het slachtoffer ergens zitten waar voldoende licht is om het oog te onderzoeken. Spreid de oogleden. Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden.
Verschijnselen van een hoornvliesbeschadiging
U knijpt uw oog het liefst dicht. U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw). Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog zit. Het oogwit kan rood worden.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
In de hoek van je oog, bij je neus, zit de traanbuis met daaronder het traanzakje. Door op deze plek te drukken kun je je oog (of het oog van het slachtoffer) laten tranen. Hierdoor kan het vuiltje wegspoelen met de tranen mee.
U kunt uw ogen nauwelijks open houden. Als er wat in het oog zit en er niet uitgaat. Als u scherpe deeltjes zoals metaal- en glassplinters in het oog hebt gekregen. Als u een bijtende vloeistof in de ogen heeft gekregen eerst het oog spoelen, ga daarna naar de huisarts.
Neem dan contact op met de huisarts. Probeer niet zelf op een andere manier een vuiltje of splinter te verwijderen, bijvoorbeeld met een pincet. Je kan daarmee je oog beschadigen.
Let op: haal geen objecten uit het oog als deze vast zitten in de oogbol. Laat daarnaast het gekleurde gedeelte van het oog (de pupil en de iris) altijd met rust.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Oogdouche pH neutraal Plum
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
De behandeling van een netvliesloslating zal vaak met spoed worden uitgevoerd. Meestal geldt een plantermijn van hoogstens een week. U komt dus waarschijnlijk niet op een wachtlijst.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Bij trombose in het oog zitten 1 of meer bloedvaten in uw oog dicht. Dit kan komen door een bloedpropje. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Na de behandeling kunt u minder goed of niet meer zien met het oog.