Bij een droge huid heeft de beschermende barrière een gebrek aan het vocht en de lipiden die het nodig heeft om effectief te functioneren en is daardoor vatbaarder voor externe irriterende factoren die kunnen leiden tot jeuk.
Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en geeft meer jeuk. Uitdrogen van de huid voorkomt u door: Niet te vaak, niet te lang en niet te heet te douchen of te baden. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Tip 2: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
“Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je toch al gevoelig bent voor jeuk. Zoals mensen met eczeem, astma en hooikoorts. Zij hebben een genetische gevoeligheid voor jeuk. Een voorbeeld van een te mijden voedingsmiddel is schimmelkaas.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Oorzaken van een droge huid
Warm water zorgt ervoor dat de vetten van je huid gespoeld worden. Gebruik van zeep. Van zeep wordt je huid wel mooi schoon, maar het lost ook de vetten op. Kou, wind en een droge lucht.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Hoe vaker u onder de douche of in bad gaat, hoe droger uw huid wordt. Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Wat is jeuk? Eigenlijk is jeuk een verdedigingsmechanisme. Een kriebelend of jeukend gevoel op de huid zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld een vlo of parasiet van onze huid afhalen. Dit geldt ook voor iets wat een allergische reactie of irritatie kan veroorzaken.
Veel huidziekten en allergische ziekten veroorzaken jeuk aan de huid, maar de oorzaak kan ook een veel ernstigere ziekte zijn, zoals kanker. Een droge huid is een veel voorkomende oorzaak van jeukende huid.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
jeuk op de romp: eczeem, schimmelinfecties, netelroos, insectenbeten, schurft, …; jeuk in de schaamstreek en op de geslachtsdelen: eczeem, schimmelinfecties, lichen planus, gistinfecties bij vrouwen, schaamluizen, schurft, psychische oorzaken, …
Een droge huid is het gevolg van een tekort aan lipiden. Om de huidbarrière en de vochtbalans van de huid te herstellen, breng je best dagelijks (en indien nodig zelfs meermaals per dag) rijkelijk een beschermende verzorging met ceramiden en vetten aan.
Water: Drink genoeg water om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Voeding: De juiste voeding helpt ook om een vochtarme huid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld groene bladen, zoals spinazie of bloemkool eten. Dit eten bevat veel luteïne, een stofje dat jouw huid helpt te beschermen tegen UV-straling.
Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf. Ureum bevordert opname van water door de huid.
Vaseline is een prima product om een zeer droge huid een oppepper te geven. Het legt inderdaad een laagje op de huid, waardoor er geen vocht uit de huid kan verdampen.
Er bestaat echter een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid/gedehydrateerde huid/ uitgedroogde huid (tekort aan vocht). Zo kan bij iemand met een vette huid, de huid toch vochtarm zijn.
NIVEA helpt je graag bij het tegengaan van een droge huid. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw huid weer heerlijk zacht aanvoelt: Gebruik een hydraterende douchegel: een hydraterende douchegel houdt de vochtbalans van je huid op peil en voorkomt uitdroging.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.