Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Frambozen zijn gezond en bevatten en relatief laag suikergehalte en veel water. Daardoor zou je er extreem veel van moeten eten om negatieve effecten, zoals een vitamine C overdosis, van op te lopen. Wat wel belangrijk is, is dat je niet alleen maar fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Frambozen zijn vitaminebommetjes
Vitamine C, natuurlijk, maar ook vitamine K, E, A en B6. En mineralen: kalium, fosfor, calcium en zink. Anti-oxidanten a plenty, in die schattige besjes. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond, maar scoren lang niet zo goed als de framboos.
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) frambozen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'frambozen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Het advies is om minimaal 2 stuks (200 gram) fruit te eten per dag. Maar kun je ook teveel fruit eten? Naast dat fruit dus heel gezond is, bevat het ook (natuurlijke) fruitsuikers. Fruitsuikers zouden een zogenaamde 'dikmaker' zijn.
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Het blenden van fruit en groente maakt voedingsstoffen kapot, zo klinkt het nogal eens. Vezels en vitaminen zouden onder invloed van warmte en zuurstof beschadigen.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Leg de frambozen dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kunnen frambozen tot 12 maanden bewaard worden.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.