Voor havo en vwo is het profielwerkstuk onderdeel van het combinatiecijfer. Het combinatiecijfer moet een voldoende zijn om te kunnen slagen. Mocht een onvoldoende voor je profielwerkstuk er dus voor zorgen dat je combinatiecijfer onvoldoende is, kun je daardoor zakken.
Volgens de slagingseisen moet je op havo- en vwo-niveau minstens een 4 halen voor ieder afzonderlijk deel van het combinatiecijfer, zo ook voor je profielwerkstuk. Voor vmbo-gl/tl geldt dat je profielwerkstuk met een voldoende of goed beoordeeld moet worden om te kunnen slagen.
Het profielwerkstuk (PWS) is ook herkansbaar. De leerling moet zich hiervoor uiterlijk een week nadat het PWS- cijfer bekend gemaakt is opgeven.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Een groot vak heeft in de bovenbouw op de havo een omvang van minimaal 320 uur en op het vwo minimaal 400 uur. Het profielwerkstuk heeft zowel in vwo als havo een omvang van 80 studielasturen die bovenop die van de afzonderlijke vakken komt.
Richtlijn voor de omvang van het profielwerkstuk is ongeveer 8.000 woorden (ongeveer 20 pagina's tekst) en maximaal ongeveer 12.000 woorden.
Breng je boodschap zo eenvoudig mogelijk over: beperk je tot de kern en gebruik gewone mensentaal. Je kunt in een presentatie van 15 minuten nooit de hele inhoud van je onderzoek overbrengen. Maak dus keuzes. Presenteer een verhaal met kop en staart.
Over het algemeen moet je op de havo en het vwo 80 uur per persoon in het profielwerkstuk steken. Op het vmbo tl/gl is dit minimaal 20 uur.
Over het algemeen ben je vanaf nu vrij om te kiezen waar je profielwerkstuk over zal gaan. Je kunt dus iets kiezen wat je leuk en interessant vindt. Je maakt het jezelf veel makkelijker door een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt.
Het aantal deelvragen mag niet te groot zijn. Het beste kun je vier of vijf deelvragen bedenken (en zeker niet meer dan zeven). Heb je meer deelvragen, voeg dan enkele deelvragen samen tot één vraag of streep de minst belangrijke vragen weg.
Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel van het schoolexamen. Zonder PWS is het schoolexamen, en dus ook het totale examen, niet volledig. Het afgeronde cijfer van het PWS maakt deel uit van het combinatiecijfer op de cijferlijst. Het niet- afgeronde PWS-cijfer mag niet lager zijn dan 3,5.
Een goede onderzoeksvraag begint vaak met de woorden 'in hoeverre', 'wat', 'hoe', 'waarom' en 'wanneer'. Hierdoor maak je het onderwerp vaak al specifieker. Aan de andere kant moet de onderzoeksvraag ook niet te smal zijn.
Aangezien er nog geen wettelijk doorstroomrecht is, kunnen scholen zelf bepalen welke eisen zij stellen voor toelating van havo-gediplomeerden tot het vwo. Bijna alle scholen met een vwo-afdeling stellen dergelijke eisen.
Het profielwerkstuk is in het leven geroepen om de overstap van de middelbare school naar het hoger onderwijs te verkleinen. Daarom is niet alleen het eindresultaat belangrijk, maar met name de weg daar naar toe. Vaardigheden als zelfstandig kunnen werken en het doen van een onderzoek worden daarmee geoefend en getest.
11. Het PWS wordt met een tekstverwerker gemaakt (regelafstand 1, lettertype Times New Roman 12).
Inleiding. Schrijf in de inleiding over welk onderwerp je profielwerkstuk gaat, waarom je het gekozen hebt, wat je onderzoeksvraag, deelvragen en eventuele hypothese is en hoe je het onderzoek hebt uitgevoerd. Vertel ook wat je op het begin van je onderzoek op het spoor bent gekomen over het onderzoek.
Je sluit jouw profielwerkstuk af met de bronnenlijst en eventuele bijlagen. Met de bronnen geef je aan waar je jouw informatie vandaan hebt gehaald. Het is belangrijk om dit op alfabetische volgorde te doen en volgens de regels van jouw opleiding.
Algemene aandachtspunten bij het houden van een presentatie
- Korte uitleg over het onderwerp en waarom je het gekozen hebt; - Een verslag van het verloop van het onderzoek of je ontdekkingen over het onderwerp; - De verschillende deelvragen en de antwoorden daarop; - De conclusie die je getrokken hebt.
Direct inschrijven bij een vavo-instelling
Bent u 18 jaar of ouder en zit u niet meer op een gewone middelbare school? Dan kunt u zich direct inschrijven voor het volwassenenonderwijs. Dat kan bij bij een mbo-instelling of een regionaal opleidingencentrum (roc).
Voor leerlingen die op een ander moment vanuit 6 Vwo instromen in 5 Havo zal een programma op maat moeten worden vastgesteld. De volgende al gemaakte onderdelen worden meegenomen uit eerdere leerjaren. Daarbij wordt het cijfer overgenomen, of de toets wordt opnieuw gewaardeerd.
Luister rustig terwijl de ander alle emoties over een mislukking de vrije loop laat. Vraag de ander om je te vertellen hoe die zich voelt, en laat hem of haar praten, zo lang als diegene dat wil. Je kunt iets zeggen als: 'Vertel me hoe je je voelt. Ik ben hier om te luisteren als je me nodig hebt'.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.