Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. Dus schrijf je geen Tweede Paasdag, maar tweede paasdag.
Officiële namen van feestdagen, zoals Pasen, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: paasfeest, paasvakantie, paasmaandag, paasbloemen.
Officiële namen van feestdagen en andere bijzondere dagen schrijven we met een hoofdletter (Kerstmis, Valentijnsdag, Werelddierendag), maar niet-officiële en informele namen krijgen een kleine letter (kerst, valentijn, dierendag).
Samenstellingen met feestdagen schrijf je echter met een kleine letter. Uitzondering is Hemelvaartsdag. Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt.
– Koningsdag wordt geschreven met een hoofdletter K omdat alle officiële feestdagen met een hoofdletter beginnen. – Het woord koningsdag met een kleine letter wordt geschreven als het niet gaat om onze nationale feestdag, maar om een algemene feestdag ter ere van een koning.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. Dus schrijf je geen Tweede Paasdag, maar tweede paasdag.
De namen van feestdagen en feesten krijgen altijd een hoofdletter, tenzij het een informele benaming is. Kerst is een informele benaming van Kerstmis. Je schrijft kerst dus met een kleine letter. Kerstmis daarentegen is de officiële naam van het feest en schrijf je wel met een hoofdletter.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag. Pasen is niet zomaar een feest.
Een dag voor vertier
Maar waarom twéé dagen achter elkaar hetzelfde vieren, zoals met Pasen? Al in de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor een tweede feestdag. De reden is eigenlijk heel simpel én leuk: hierdoor zouden mensen wat extra vrije tijd krijgen.
Tweede paasdag
De maandag na het echte Pasen is in feite niet meer dan een bonus. Er wordt niets meer herdacht. De kerk heeft in het verleden wel voor deze dag gepleit, zodat gelovigen tijd hadden om nog een keer naar de kerk te gaan.
Samenstellingen. Samenstellingen met feestdagen schrijven we echter met een kleine letter. Uitzondering is Hemelvaartsdag. Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Feestdagen: hoofdletter
Namen van officiële feestdagen krijgen een hoofdletter. In de officiële spelling wordt alleen Kerstmis als 'officiële feestdag' aangemerkt. Daarom krijgen kerst, eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstfeest, kerstochtend en kerstmorgen officieel altijd kleine letters.
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
De datum waarop Pasen valt wordt berekend volgens de christelijke kalender. Van oudsher wordt Pasen gevierd op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Dit jaar valt Pasen op zondag 12 april 2020 en maandag 13 april 2020.
Bij de meeste bedrijven is Tweede Paasdag een vrije dag. Vraag bij uw werkgever na of u vrij bent. Of kijk in uw contract of cao wat hierover wordt gezegd.
Met Palmzondag begint de Goede Week, ook wel stille Week genoemd. De laatste dagen daarvan -van Witte Donderdag tot en met Paaszaterdag- zijn het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen; de kerk viert het lijden, het sterven en de dood van Jezus Christus.
Paaszaterdag (Latijn: Sabbatum Sanctum, "heilige zaterdag") of Stille Zaterdag is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag. Het is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest.
Stille Zaterdag of Paaszaterdag is de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen in. Het is de dag tussen de dood en nieuw leven. Voor Joden was de zaterdag de Sabbathdag, een rustdag. In het bijbelverhaal is dit de dag waarop het dode lichaam van Jezus in het graf ligt.
De officiële feestdag schrijft men met een hoofdletter, namelijk Kerstmis. Alle officiële feestdagen worden trouwens met een hoofdletter geschreven. Zo ook Pasen of Allerheiligen bijvoorbeeld.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Als naam van de heilige Sint-Nicolaas (de bisschop van Myra) of de personificatie daarvan (in wie kinderen geloven) krijgt Sinterklaas een hoofdletter. De aanduiding functioneert dan als een eigennaam: ze benoemt een unieke persoon.