Is je orchidee uitgebloeid? Zo breng je 'm opnieuw tot leven. Een orchidee kan zo'n drie tot zes maanden bloeien. En daarna moet je 'm zeker niet weggooien, want met wat liefde en aandacht kun je een orchidee opnieuw laten bloeien!
Als de stengel van je orchidee geel of bruin is geworden, knip je hem af boven het derde oog van onderen. Een oog is een verdikking in de stengel, van waaruit een nieuwe bloemtak zal groeien. Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer.
Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien. Na de tweede bloei doet u er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten.
Controleer de bloemen en stelen
Als je orchidee bruine of gele stelen heeft, snoei je de stengel weg tot aan de tweede of derde knop onderaan. Daarna zullen er snel nieuwe bladstengels groeien.
Afknippen. De luchtwortels van een orchidee hebben eigenlijk niet echt een functie. Je zou ze dus kunnen afknippen, maar noodzakelijk is het niet.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.
Verzorgen, water geven en bemesten van de orchidee
Orchideeën zijn gelukkig niet heel moeilijk te verzorgen. Ze hebben wat speciale eisen, maar als je die eenmaal kent, dan zul je maandenlang beloond worden met een prachtig bloeiende orchidee. En een groot voordeel: een orchidee hoeft niet gesnoeid te worden.
Hoe vaak je een orchidee water moet geven, hangt af van het seizoen. In de zomer heeft je orchidee iets meer dorst en kun je het beste één keer per week water geven. In de winter is één keer per twee weken voldoende.
De beste manier om de Orchidee water te geven
Als jouw Orchidee in een plastic kwekerspot staat, kun je de plant een dompelbadje geven. Dit is de beste manier van water geven. Laat de potgrond in zijn geheel onderdompelen voor zo'n 5-10 minuten, zodat de wortels het water goed op kunnen nemen.
Dompelen is de makkelijkste manier om water te geven aan je orchidee. Je geeft op deze manier eigenlijk nooit te veel of weinig water. Beginnen de wortels grijs te kleuren, dan zet je de orchidee met kweekpot en al in een bak water. Dit kan in een pan zijn of gewoon de gootsteen in de keuken.
Direct zonlicht veroorzaakt ervoor dat bladeren van orchideeën geel worden en verbranden. Verhuis jouw orchidee naar een lichte plek of zet deze in een raamkozijn waar de zon niet direct op schijnt. Vraag jij je af: 'Waarom wordt het blad van mijn orchidee geel? ' Grote kans dat de orchidee te veel water krijgt.
Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee? Als je orchidee knoppen laat vallen dan ligt dat zeer waarschijnlijk aan dat je orchidee te koud staat en/of te weinig licht heeft gekregen. Zet je orchidee op een warmere plek (uit direct zonlicht) en dompel de plant 1x per week helemaal onder water voor 5 minuten.
Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.
Pot je orchidee daarom met orchideeëngrond. Deze grond heeft een luchtige structuur door de combinatie van potgrond en boomschors. Gewone potgrond is veel dichter van structuur en zou de wortels van de orchidee doen verstikken.
Zet de orchidee vervolgens in een koelere ruimte dan waar die normaal stond en blijf 'm verzorgen zoals je voorheen ook deed. Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo'n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.
De Japanse orchis is één van de sterkste planten, groeit eenvoudig en is in de tuin redelijk winterhard. De zeldzame en intrigerende Bletilla 'blue' is waarlijk buitengewoon. Deze orchidee kan ook in de huiskamer bloeien!
Plaats de Orchidee op een standplaats met veel licht, zonder direct zonlicht. Een teveel aan zonlicht zal er voor zorgen dat de plant doffer van kleur wordt en zal veel schade doen aan het blad. Ook houdt deze kamerplant niet van tocht. Verder raden we aan de plant niet vlak bij een verwarming te plaatsen.
Je kunt het best wachten tot de wortels ca.10 cm lang zijn; dan kun je de scheutjes (keiki's) van de takken afnemen (met een stukje van de tak, dan beschadig je niets) en daarna oppotten in orchideeëngrond. Voorzichtig een beetje water geven, niet te nat!
De Orchidee kan niet tegen kou. Zet haar dus het liefst binnen, ver bij de ingang en de koeling vandaan.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Het derde oog van een orchidee is eigenlijk een gewijzigd blad, het labellum, dat onderaan de bloem groeit. Het is meestal groter en kleurrijker dan de andere kroon- en kelkbladeren, en lijkt vaak recht in je ogen te staren.
Nieuwe tak bij een orchidee
Niet alleen verkleurde wortels verwijder je, ook uitgebloeide takken. Na snoeien gaat de plant weer floreren en na verloop van tijd krijgt je plant weer nieuwe takken. Het is dus een must als je langer van je orchidee wil genieten.