Bloedverdunners zijn medicijnen die zorgen dat de kans kleiner is dat u bloedpropjes in uw bloedvaten krijgt. Bloedverdunners worden ook wel stollingsremmers of antistolling genoemd. Ze zorgen dat uw bloed minder snel stolt. Als u bloedverdunners gebruikt, is de kans kleiner dat er een bloedprop ontstaat.
ACE-remmers remmen de werking van het eiwit ACE, waardoor er minder angiotensine II in de bloedsomloop komt en de bloedvaten zich verwijden.Daardoor daalt de bloeddruk.
U heeft meer kans op bloedingen, zoals een bloedneus, blauwe plek of bloeding in uw oogwit. Ook blijven wondjes langer bloeden. Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen:misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Effect op bloeddruk
Aspirine is mogelijk in staat de bloeddruk te verlagen door de vaten wijder te maken. Maar bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben, zijn de bloedvaten vaak verkalkt en daardoor waarschijnlijk te stijf om nog goed op het bloeddrukverlagende effect van aspirine te reageren.”
Bloeddrukverlagende middelen hebben een gunstig effect op de doorbloeding, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Deze medicijnen vertragen de hartslag zodat het hart rustiger pompt.Ze verwijden ook de bloedvaten.Hierdoor daalt de bloeddruk en is er minder kans op een beroerte.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Wat je niet mag doen als je bloedverdunners neemt, is deze combineren met pijnstillers. Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Ouderen die bepaalde bloedverdunners slikken hebben een groter risico op slijtage aan de gewrichten. Artsen zouden met hun patiënten moeten bekijken of ze kunnen overstappen op andere bloedverdunners, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.
Hoe lang word ik met bloedverdunners behandeld? Aspirine gebruikt u de rest van uw leven.Voor de andere bloedverdunner zal, afhankelijk van uw risicoprofiel, besloten worden of de behandeling voortgezet wordt. Het kan dus zijn dat u na een jaar te horen krijgt dat u mag stoppen met één van de bloedverdunners.
Het is belangrijk dat u alle tabletten tegelijk op een vast tijdstip inneemt (bij voorkeur rond 18.00 uur 's avonds). Het kan voorkomen dat op de dag van uw controle direct uw dosering moet worden aangepast.
Risicofactoren voor het krijgen van een hersenbloeding zijn: hoge bloeddruk. als complicatie bij het gebruik van bloedverdunners (zoals sintrom) overmatig alcoholgebruik.
Ongezonde eetgewoonten, weinig bewegen, obesitas. (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2.), roken en het drinken van alcohol en veel stress dragen bij aan het ontwikkelen van een verhoogde bloeddruk ( Mahmood et al. 2019. (2019); Hartstichting, 2019 ).
Uw bloeddruk verhogen kan onder andere met de volgende medicijnen: Fludrocortison, Pyridostigmine en Domperidon. Fludrocortison en Domperidon worden vooral gebruikt bij een bepaalde vorm van lage bloeddruk genaamd “orthostatische hypotensie”.
In tegenstelling tot het vroeger vaak gebruikte 'aspirientje' heeft paracetamol geen invloed op de bloedstolling zodat het ook aangewezen is bij mensen die bloedverdunners innemen. Het antwoord is ja; paracetamol hoort dus zeker thuis in je medicijnkastje, op voorwaarde dat je het correct gebruikt.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Uit grote studies naar de effectiviteit van antistollingsmiddelen voor behandeling van trombose is gebleken dat “maar” 2-3% van patiënten opnieuw trombose krijgt tijdens de eerste 3-6 maanden van de behandeling. Omgekeerd werkt het dus bij 97-98% van patiënten wel goed.
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Bloedverdunners worden ook wel stollingsremmers of antistolling genoemd. Ze zorgen dat uw bloed minder snel stolt. Als u bloedverdunners gebruikt, is de kans kleiner dat er een bloedprop ontstaat. Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner.