Melkchocolade en witte chocolade zijn helaas niet vegan. Veel zwarte soorten chocolade zijn dat wel, maar ook hier wordt soms nog melkpoeder toegevoegd.
Chocolade kan vegan zijn. In de basis van chocolade worden geen dierlijke producten toegevoegd. Bij melk en witte chocolade worden wel dierlijke producten toegevoegd. Ondanks de naam is cacaoboter volledig melkvrij en vegan.
Veganistische chocolade is chocolade waarin geen dierlijke producten zitten. Dus geen melk of melkpoeder. De pure chocolade zonder toegevoegd melkpoeder is veganistisch. Maar dat is niet het enige dat je kan eten, ook van bruine en witte chocolade zijn vegan varianten.
Vegan chocolade repen zijn repen waar geen dierlijke producten zoals melkpoeder, boter of room in zijn verwerkt. Pure chocolade bevat geen melkpoeder en is dus in principe vegan.
Welke Milka producten zijn geschikt voor vegetariërs en leden van bepaalde religies? Voor de productie van melkchocolade en witte chocolade wordt weipoeder gebruikt. Weipoeder is afkomstig van dierlijk stremsel, meestal van rund. Stremsel is vaak een kloon van een kloon van een kloon van het originele dier.
De Lindt Meester Chocolatiers hebben hun vaardigheden en ongeëvenaarde passie gebruikt om een premium, zuivelvrije en veganistische chocoladereep te ontwikkelen.
Vegan Tony's Chocolonely repen
De meeste pure varianten van Tony's zijn gelukkig wel vegan, maar deze nieuwe reep komt in de plaats voor een vegan oudje: de puur pecan kokos.
Chupa Chups Lollipops fruit. De Bron Vegan marshmallows. Katja Zure matjes. Look-o-Look Zure matten, zowel aardbei als regenboog.
Helaas, het maakt voor je gezondheid niet uit of je kiest voor rauwe, pure, vegan of andere chocolade. Rauwe chocolade (oftewel raw chocolate), is eigenlijk niets anders dan chocola gemaakt met rauwe cacao in plaats van cacaopoeder.
De basis van chocola is de cacaoboon, suiker, lecithine en vanille welke allemaal plantaardige ingrediënten zijn. Echter is het zo dat er, voornamelijk bij melk of witte chocolade, dierlijke ingrediënten toegevoegd kunnen worden.
Het dierlijke bestanddeel in mayonaise is ei. In recepten voor vegan mayonaise wordt deze vaak vervangen door sojamelk of aquafaba. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. De vegan mayonaises in de supermarkt bevatten echter geen soja of aquafaba.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
Smelt de pure chocolade au bain marie. Snijd of hak de nootjes in iets kleinere stukjes. Doe de nootjes, kokosolie en amandelmelk bij de gesmolten chocolade en roer goed door elkaar.
Haribo Dragibus
Lekker, zoet en ook nog eens vegan! Deze snoepjes vind je in de meeste supermarkten.
Veggie snoep van Katja
Doordat de dierlijke gelatine in onze snoepjes ontbreekt, zijn ze ook geschikt voor vegetariërs of mensen die vanwege geloofsovertuiging geen vlees of bepaalde soorten vlees niet mogen eten. Zo genieten nog meer mensen van Katja snoep en drop!
Veel varianten bevatten helaas weipoeder, BBQ-smaken bevatten kippenvet en paprikachips bevat vaak lactose. Gelukkig ligt er ook genoeg vegan chips in de supermarkt, die helemaal vrij is van dierlijke ingrediënten, zoals naturel (ribbel)chips van Lays, naturel tortillachips en de paprika- en bolognesechips van Croky.
Het heeft allemaal te maken met het doel van Tony's Chocolonely, namelijk dat slavernij uit de chocoladewereld wordt verbannen. Als in 2005 dan de eerste reep van de band rolt, wordt er gekozen voor een rode verpakking, omdat deze het beste past bij de alarmerende boodschap.
Sommige pure varianten zijn wel vegan zoals bv. die van Boerinneke en Kwatta.
geschikt voor vegetariërs, geschikt voor vegans.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Eigenlijk is al het snoep en ijs (en soms ook yoghurt) dat een rode of rozige kleur heeft gekregen, niet vegetarisch. Verrassend, toch? Hun chemische rode kleurtje is afkomstig van de kleurstof 'karmijn', dat weer is gemaakt van de schildluis.