Wanneer je paard nog leeft en getransporteerd kan worden, kun je het dier ook zelf naar het crematorium vervoeren. Er is daar een speciale inslaapruimte en er is een dierenarts aanwezig die het paard kan euthanaseren. Als het paard al overleden is, kan het crematorium je paard ophalen.
Het paard wordt dan opgehaald met speciaal vervoer, onderzocht en afgevoerd. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 500 euro. Ook kun je je paard doneren aan de wetenschap bij de Universiteit Utrecht. Het kan zijn dat je dan zelf vervoer moet regelen hiervoor.
Het laten inslapen van je paard door de dierenarts biedt de mogelijkheid om rustig afscheid te kunnen nemen. Dit kan op een kliniek of thuis, in de vertrouwde omgeving van het paard. Thuis heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te zorgen dat het paard niet alleen is, maar bijvoorbeeld een maatje in de buurt heeft.
De euthanasie
Het paard krijgt eerst een injectie waarvan hij suf wordt, maar nog wel blijft staan. Na enkele minuten begint deze injectie te werken en zal het paard zijn hoofd laten zakken. De tweede injectie is een cocktail van narcose middelen waardoor het paard zal gaan liggen.
Nee, het begraven van paarden na hun overlijden is niet mogelijk volgens de Nederlandse wetgeving. Voor paarden gelden andere regels dan voor huisdieren zoals honden en katten. Paarden dienen net als andere landbouwhuisdieren ter destructie te worden aangeboden aan de Rendac.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Paarden en pony's
Van paarden is het nog minder bekend hoe en hoelang ze rouwen. Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren.
Ook een overleden paard kan een waardige uitvaart krijgen, in een heus paardencrematorium. Met een inslaapstal als voortraject en een enorme oven als laatste stap.
Dit is sinds januari 2021 een betalende dienst voor iedereen (ongeacht of u particulier, landbouwer, manegehouder enz. bent), de kosten hiervoor bedragen 140,50€ (excl. BTW).
Tuurlijk kan een paard zich verdrietig voelen. Het verschil met ons, mensen, is dat zij er direct alles aan doen om terug gelukkig te worden.
Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten.
Aan sommige paarden zie je echt dat ze eronder lijden, door bijvoorbeeld wild te gaan rondrennen of net passief in een hoek van de weide te staan treuren. Dit in tegenstelling tot andere paarden die er veel sneller overheen zijn of waaraan je zelfs amper merkt dat ze moeite hebben met het verlies.
Onze speciale aanhanger rijden we tot aan de plek waar het paard ligt. Daar kantelen we de aanhanger achterover. In de aanhanger bevindt zich een soort brancard. Deze brancard, met luchtbanden, rijden we tegen de rug van het overleden paard aan.
Wat doet Rendac met mijn dode (huis)dier? Rendac zorgt ervoor dat uw dode huisdier wordt opgehaald bij de dierenarts, dierenambulance of de gemeentelijke instelling waar u het heeft achtergelaten. Daarna zal Rendac zorgdragen voor het verwerken van uw huisdier conform de Wet Dieren.
Trekken aan een dood paard is een uitdrukking voor een situatie waarbij: de ander het oneens is met veranderingen die je wilt doorvoeren. de ander niet openstaat voor nieuwe ideeën of voor jouw advies. de ander niet openstaat voor verbetering.
Als het paard al overleden is, kan het crematorium je paard ophalen. Indien het paard op het crematorium wordt geëuthanaseerd, dan komt het eerst in de speciale inslaapruimte. Soms is het een fijner idee als je eigen dierenarts meegaat om je paard te euthanaseren.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
De hoeveelheid as die resteert na een crematie bedraagt gewoonlijk tussen de 2,5 en 3,5 kg.
In het crematorium bestaat de mogelijkheid om in een wachtruimte te verblijven tot aanvang van de crematie. Een crematie duurt doorgaans 3 tot 5 uur.
Hoe lang duurt een crematie? De oven roteert langzaam waardoor de verbranding sneller maar vooral ook effectiever plaatsvindt. De gehele crematie duurt zo'n 3 tot 5 uur, afhankelijk van de grootte van het paard.
Voor een gemiddeld paard van 500 kg deel je die 500 kg door 100 en dat vermenigvuldig je dan met 1,5. Je komt uit op een gewicht van 7,5 kg. Deze 7,5 kg is het gewicht aan droge stof dat een paard van 500 kg dagelijks nodig heeft.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.