Wat is het verschil tussen een dweil en een mop en wanneer gebruik je ze het beste? Een dweil bestaat meestal uit dikker en zachter materiaal en is ideaal om vloeistoffen op te nemen en te verwijderen. Doordat een mop meestal dunner en harder is, wordt deze vooral gebruikt om stof en vuil te verwijderen.
Een dweil bestaat uit een stok met daaraan een wisser, al dan niet met een doek eromheen. Moppen worden gebruikt voor het volledig nat reinigen van oppervlakken, dweilen voor het bevochtigd of droog reinigen.
Reinigen met stoom is hygiënischer en duurzamer
Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën geen kans voor verdere verspreiding. Met stoomreiniging behaal je daarom een hoger niveau van hygiëne.
Een mop bestaat uit kleine microvezels. Hierdoor kan de dweilmop het vuil goed weghalen. Om al het vuil van de microvezel mop te verwijderen, wast u de microvezel vlakmop op 90 graden in de wasmachine. Een katoenen schoonmaak mop kan veel water en vuil opnemen.
Ideaal voor verwijderen van stof van alle typen harde vlakke vloeren waar deze droge mop een vochtige of natte mop kan vervangen. De vezels verwijderen makelijk stof, vuil en haren. Mop is ideaal voor gebruik in gangen en andere gebieden met veel verkeer.
In het algemeen kan gesteld worden dat een mop efficiënter en hygiënischer werkt. Het absorptievermogen van vuil is doorgaans groter. Wil men echter vloeistoffen verwijderen dan werkt een dweil beter.
Nog een nadeel van schoonmaken met warm water: er blijven zeepresten achter. Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Ajax allesreiniger kunt u gebruiken om een sopje mee te maken voor het dweilen en het afstoffen of afnemen van oppervlakken. Daarnaast kunt u met Ajax hardnekkig vuil, zoals kalkaanslag en zeepresten, verwijderen. Ook kan het helpen bij het schoonmaken van ziektekiemen.
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen de zichtbare delen dweilen, maar het hele oppervlak goed boenen. Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren.
Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Een oud spreekwoord uit Nederland, dweilen met de kraan open. Dingen doen terwijl het eigenlijk helemaal niet zinvol is.
De oudste mop ter wereld was al langer bekend en is bijna vierduizend jaar geleden opgetekend bij de Sumeriërs, in het zuidelijk deel van Mesopotamië. In augustus vorig jaar werd bekend dat de grap over een scheet ging.
Droog de vloer altijd na met een droge dweil, mop of microvezeldoek, dan krijgt u het mooiste resultaat, zonder vlekken of strepen. Doe dit steeds op de momenten dat u er nog makkelijk bij kunt en dus niet over de natte vloer terug hoeft te lopen. Door een raam op te zetten droogt de vloer ook sneller.
'Hoe noem je een oude sneeuwpop? Water. ' Moppen en grappen waarmee een kind anderen wil vermaken en die het groepsgevoel versterken, wijzen op een goed ontwikkelde cognitieve empathie, het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen.