Tampons moeten met het huishoudelijk afval worden weggegooid. Veel vrouwen gooien hun tampons weg door ze in toiletpapier te wikkelen en in de vuilnismand te gooien. Veel openbare toiletten hebben vuilnismandjes voor hygiënische artikelen waarin je jouw hygiëneproducten kunt weggooien.
Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Trek je schaamlippen uit elkaar, leg de top van je wijsvinger op de onderkant van de tampon en plaats de bovenkant van de tampon op de opening van je vagina, terwijl je er goed op let het touwtje niet mee met de tampon naar binnen te drukken.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
9. Wegwerpdoekjes. Alhoewel deze producten worden verkocht als 'wegwerpbaar' zijn ze over het algemeen veel te dik om door het toilet te spoelen. Gooi je wegwerpdoekjes dus ook gewoon in de prullenbak.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden. Staat er een wc met een kruis doorheen, dan mogen de doekjes niet door de wc.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Tamponziekte kan dodelijk zijn wanneer een patiënt in een shock verkeert. Bij tamponziekte is een antibioticakuur zo snel mogelijk nodig. Tamponziekte kan onder andere worden voorkomen door geen grote tampons te gebruiken en een tampon niet te lang in te houden.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Loodgieter. Ook Rioolservice Breda waarschuwt voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen! Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft.
Hoe diep moet een tampon gaan? Je zou de tampon ongeveer 3 centimeter diep in moeten brengen. Dit is ongeveer inbrengen tot je vinger niet meer verder kan.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Je kunt ze daarnaast maximaal 8 uur dragen, zodat je niet op het strand of het zwembad elke keer op zoek moet naar een toilet. Je hebt nu dus geen enkel excuus meer om niet lekker te gaan zwemmen of naar het strand te gaan deze zomer, ook al ben je ongesteld.
Sta op; als de tampon oncomfortabel aanvoelt, gebruik dan je wijsvinger om de tampon verder in je vagina te duwen. Als je niets voelt en alles wat je kunt zien is het touwtje dan weet je dat het goed zit.