Benito Amilcare Andrea Mussolini (Predappio, 29 juli 1883 – Giulino di Mezzegra, 28 april 1945) was een Italiaans politicus, journalist en onderwijzer. Hij was van 1922 tot 1943 minister-president van Italië. Na de mars op Rome in oktober 1922 kwam Mussolini aan de macht en maakte van Italië een fascistische staat.
Mussolini wilde keizer van een nieuw Romeins Rijk zijn. Hij was ambitieus en charismatisch, wist zijn volk te verleiden en groeide haast uit tot een god. In de oorlog verloor hij het contact met de realiteit en werd hij de meest gehate man van Italië. Mussolini wilde keizer van een nieuw Romeins Rijk zijn.
28 april 1945 – Italiaanse verzetsstrijders executeren de fascistische Italiaanse leider Benito Mussolini en diens minnares Claretta. Hun lichamen worden naar Milaan gebracht, waar een menigte woedende Italianen de lijken verminkt en de twee uiteindelijk ondersteboven opgehangen worden.
Wie was Benito Mussolini? Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider).
Verdrag van Lateranen
Mussolini erkende het Vaticaan als soeverein land en beloofde dat het katholieke onderwijs en de jeugdbeweging zouden blijven bestaan, mits de katholieken mee zouden werken aan zijn regime. De antiklerikale Mussolini, sinds 1927 gedoopt, hield zich niet aan het concordaat.
Titus Larcius werd volgens de traditie als eerste tot dictator uitgeroepen. Hij moest Rome beschermen omdat er een oorlog met naburige volken dreigde.
Het fascisme is genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig. Het werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht en nationalisme verheerlijkt.
Zoals bij meer dictaturen ging Mussolini eerst een coalitieregering aan met onder meer katholieken en socialisten, maar die knikkerde hij daarna één voor één uit de regering. Officieel vestigde Benito Mussolini de fascistisch dictatuur op 3 januari 1925, toen hij zichzelf in een toespraak uitriep tot dictator.
Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 tot 1943.
Italië hoopte dat ze door het meedoen aan de oorlog aan de kant van de landen van de Triple Entente tegen de Centralen Cisalpijns Tirol (hedendaagse provincies Trente en Zuid-Tirol), het Küstenland en Noord-Dalmatië zou krijgen.
De Grote Drie: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin. Dit waren de belangrijkste geallieerde leiders van de Tweede Wereldoorlog.
Onder meer in Rusland (communisme onder Lenin en Stalin; vanaf 1917), Italië (het fascisme onder Benito Mussolini; vanaf 1924), Polen (Sanacja-regime onder Jozef Pilsudski; vanaf 1926), Duitsland (nationaal-socialisme onder Adolf Hitler na de Weimarrepubliek; vanaf 1933), Griekenland (Ioánnis Metaxás; vanaf 1936) en ...
Het fascisme is een politieke stroming die is voortgekomen uit de Eerste Wereldoorlog. Het uitgangspunt is een grote macht van een dictator en een onderdrukking van alle tegenstand, desnoods met geweld. Zo wil men het dagelijkse leven en denken van de inwoners van een land bepalen.
Rome 1925 - Benito Mussolini is de bedenker van het Italiaans fascisme. Het steunt op Italiaans nationalisme en verlangt naar een Italiaans rijk. Na een mars op Rome komen de fascisten in 1922 aan de macht. Op 3 januari 1925 roept Mussolini zichzelf uit tot dictator van Italië.
Fascisme (Italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat aan de macht was van 1922-1943 in Italië, van 1928 - 1974 in Portugal, van 1933-1945 in Duitsland, van 1939-1975 in Spanje en nu nog steeds bestaat in andere landen.
In Nederland kwamen de fascistische politieke partijen, zoals die vanaf 1923 optraden, voort uit reeds aanwezige partijen en stromingen die over het algemeen antidemocratisch, autoritair, antisocialistisch, sterk nationaal gericht en conservatief waren.
Bedacht door de Italiaanse dictator Mussolini, met veel propaganda en militair machtsvertoon. Met Mussolini liep het niet zo goed af, maar er bestaan nog steeds ideologieën met fascistische trekjes. De grondlegger van het fascisme is de Italiaan Benito Mussolini.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
Een laatste opvallend kenmerk is dat dictaturen vaak problemen hebben met de opvolging. Daar de dictatuur in feite een irreguliere regeringsvorm is die sterk afhankelijk is van één persoon, zijn er maar weinig dictaturen die hun stichter lang overleven.