Winterstekken zijn goed afgerijpte, houtige delen van twijgen van vooral heesters (maar ook bomen). Ze worden in het koude jaargetijde genomen als het blad van de planten is afgevallen. Dat kan dus bij planten zoals hortensia's, hazelaars, Deutzia, wilgen, populieren, Ribes enz.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan.Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht. Het verschilt per plant wanneer je kunt stekken, maar in het groeiseizoen is de overlevingskans het grootst.
Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.
Er is niet één manier van stekken die het beste is voor alle planten. Veel planten kun je zowel in het water als in de grond laten wortelen. Sommige planten wortelen iets makkelijker op de ene of de andere manier, maar het is ook belangrijk wat je zelfs het fijnst vindt werken.
Anti-schimmel
Ook zo'n ongewenste bijkomstigheid die planten kunnen krijgen: schimmel. Wanneer je de eerste tekenen van schimmel op je planten ziet verschijnen, kom je vanaf nu meteen met je kaneelstrooibus in actie. Door wat kaneel op de schimmel te strooien zorg je ervoor dat deze zich niet verder verspreidt.
Buddleia zijn bladverliezende sierheesters. In de handel worden voornamelijk soorten aangeboden die relatief eenvoudig vegetatief vermeerderd kunnen worden door middel van stekken. Stevige scheutuiteinden, die in de vroege zomer of zelfs midden in de zomer kunnen worden geknipt, zijn geschikt.
Tal van bladverliezende struiken en bomen zijn geschikt zoals rode kornoelje, bessenstruiken, bruidsbloem, boerenjasmijn, sneeuwbes, kamperfoelie, sommige rozenstruiken en klimrozen, vlinderstruik, vijg en zelfs de moerbei.
Kan ik stekken in de herfst en winter? Veel mensen weten dat de zomer de beste tijd is om te stekken, en gaan er daarom meteen vanuit dat stekken in de. Herfst of winter echt een no-go is. Dit is echter helemaal niet waar, je kunt namelijk heel het jaar door binnenshuis prima stekken!
In dit artikel lees je hoe je via stengelstek, bladstek of stamstek in potgrond vermeerdert. Onder meer deze planten zijn geschikt voor de stektechniek in water: Epipremnum, Tradescantia, Ctenanthe, Maranta, Graslelie, Philodendron, Begonia, Rhipsalis, Pilea en Peperomia.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is. Door kaneelextract of kaneelolie op de paden waar de mieren lopen te smeren, weer je de mieren op een natuurlijk manier.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Stekpoeder zelf maken
Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer.
Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont.
Knip jonge scheuten, die al stevig aanvoelen, af onder een 'knoop', een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. Daar zitten de meeste groeihormonen. Haal de onderste bladeren van de stengel, laat ongeveer twee derden aan de stek zitten.
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Je kunt de laurier met wortelstekken en zgn.kopstekken vermeerderen. Dit doe je bij voorkeur bij oudere laurierplanten in de maand september. Er kan rond de plant 'opschot' opkomen, dat zijn wilde scheuten die boven de grond komen.