"De bijtkracht van een vos is helemaal niet zo groot. Denk aan de ribben van een schaap, hier bijt een wolf zo doorheen, maar een vos niet. Het is een muizeneter, als een vos ons in onze arm zou bijten komt 'ie er ook niet doorheen." Zou een wolf een hele kudde aanvallen, is dit bij een vos anders.
In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen. Kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's en konijnen lust de vos wel.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
"Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Vos tegenkomen: dit moet je doen
De Vries: “Wat je in elk geval niet moet doen, is de vossen zelf voeren. Dat kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze gewoon met rust te laten en er van een afstandje van te genieten.” Andela vult aan: “Houd altijd afstand tot de vos.
Een vos is in principe in staat om een schaap te doden, zegt Wesselink. ,,We zien steeds vaker dat vossen niet alleen achter lammeren maar ook achter volwassen schapen aan gaan.” Het kan ook dat het schaap eerst in onmacht is geraakt, oppert Wesselink.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.
Als je deze schapen niet scheert blijft de wol altijd door groeien, maar ook deze schapen ruien en verliezen zo dus hun wol. Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien.
De stichting komt met dit advies omdat er een onderzoek is geweest naar schapen in Nederland. Daaruit is gebleken dat via de wol van schapen zieke stofdeeltjes in de lucht kunnen komen. Als je deze stofdeeltjes inademt kun je erg ziek worden.
Hoger kan niet, want de palen zijn niet hoger. Langzamerhand begint de situatie onhoudbaar te worden omdat het gewoon gevaarlijk is als ze de weg op loopt.
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Als je bezorgd bent over je familie als je op reis bent, dan is een vossen talisman bij uitstek geschikt om bij je dragen. De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
De meest tamme en mensvriendelijke vossen worden in Klasse I gezet en de meer agressieve en schichtige vossen in Klasse II en III. Wegens doorslaand succes besluiten de onderzoekers na enkele jaren een elite-klasse toe te voegen voor vossen die uitzonderlijk tam gedrag vertonen.
Allereerst dien je ervoor te zorgen dat de vos niet tot bij de kippen, eenden of konijnen kan geraken, vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Ze kauwen hun voer kort en slikken het door. Als ze genoeg gegeten hebben, gaan ze rustig liggen herkauwen. Het voedsel wordt in een andere maag volledig verteerd. Ze hebben, net als koeien, 4 magen waarin dit gebeurt.
Vossen kunnen zwemmen en over drooggevallen stukken Wad lopen. Daarnaast bevriest de Waddenzee zo nu en dan (laatste keer in 1996) en is het in theorie voor vossen mogelijk om op eigen kracht bepaalde Waddeneilanden te bereiken.
Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Je kunt ze rustig tot een meter of twee naderen, maar aaien zit er niet in.
Vossen staan bekend als slimme en sluwe dieren. Daar zit een kern van waarheid in. Als huis gebruikt hij bijvoorbeeld graag de oude holletjes van andere dieren om zijn woning van te maken. Want zelf een hol graven, dat duurt veel te lang!