Check je groene kaartOp je groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Het is verstandig om je groene kaart mee te nemen naar het buitenland, deze kaart kan namelijk fungeren als bewijs dat jouw auto verzekerd is. Ook staan er handige gegevens op, denk hierbij aan bijvoorbeeld je polisnummer.
Uw autoverzekering geldt ook in het buitenland en biedt dekking in de landen die vermeld staan op de groene kaart. De verzekeraar biedt in ieder geval dekking in de landen binnen Europa. In de meeste landen is het niet nodig om de groene kaart bij u te hebben.
RDW bellen
De RDW weet ook waar je auto verzekerd is, maar laat dit via de verzekeringscheck niet zien. Je kunt eenvoudig opvragen waar de auto verzekerd. Bel met de RDW via 0900 – 9739 (€0,10 per minuut). Geef in het keuzemenu aan dat je een medewerker wilt spreken.
De groene kaart hoef je in Nederland en veel andere Europese landen niet verplicht bij je te hebben. Check of je de groene kaart nodig hebt als je met de auto op vakantie gaat.
In welke landen jouw verzekering dekking biedt, hangt af van de verzekeraar. Je kunt deze informatie eenvoudig terugvinden op je groene kaart. Daarop staat aangegeven waar je dekking hebt. De landen waar je geen dekking hebt zijn doorgestreept op je groene kaart.
Gaat u op vakantie binnen Europa? Dan kan de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) handig zijn. Met deze kaart krijgt u makkelijker toegang tot medische voorzieningen in het buitenland.
Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs. Ga je internationaal de weg op? Dan is het niet handig als je je groene kaart kwijt bent.
In veel Europese landen is het niet meer verplicht dat de groene kaart groen moet zijn. Dit geldt voor alle EU landen, met uitzondering van België. Daarnaast is de groene kaart ook niet nodig in Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
Je verzekering is dan niet meer geldig. Je kunt je auto dus niet in Nederland verzekerd laten houden als je langer dan zes maanden in het buitenland verblijft. Je zult daarom bij een verblijf van langer dan zes maanden een autoverzekering moeten afsluiten in het land waar je verblijft.
In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Tunesië en Turkije is een groene kaart verplicht. In alle overige landen mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aangetoond worden.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
Dit zijn mogelijke gevolgen van onverzekerd rijden: Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 650 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 450 euro.
Heb je een eigen auto? En staat deze op jouw naam? Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is.
Zet de alarmlichten aan en plaats een gevarendriehoek.Waarschuw de politie en indien nodig een ambulance. In heel Europa geldt het alarmnummer 112. Als de politie een proces-verbaal opmaakt, noteer dan het nummer van het proces-verbaal.
Advies van onze expert. “In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren. Mocht je bij alle verzekeraars geweigerd worden dan kan je altijd nog terecht bij De Vereende. Hier betaal je een stuk hogere premie, maar je kan wel verzekerd de weg op!”
Boete van de RDW voor een auto zonder autoverzekering
De RDW houdt alle gegevens bij van de auto's in Nederland. Daarin staat ook of een auto verzekerd is. Is deze niet verzekerd? De RDW kan je daarvoor een stevige boete geven van maar liefst € 400,-, exclusief administratiekosten.
Wanneer je met een Nederlands kenteken langdurig buiten Nederland verblijft, wordt er geacht om binnen 6 maanden daar het kenteken van het betreffende land op te krijgen. De plaatselijk dienstdoende agent zou u daarover kunnen aanspreken wanneer de betreffende auto toch wel opvallend lang wordt gesignaleerd.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken.
Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Moet een groene kaart verplicht groen zijn? Een groene kaart hoeft niet verplicht groen te zijn. En vaak is een digitale versie ook voldoende. Als je de papieren groene kaart wel bij je moet hebben in het buitenland, dan hoeft deze dus niet de originele groene kleur te hebben.
De aankoopverzekering bij een zakelijke kredietkaart is grotendeels hetzelfde als die van een particuliere kaart. Het grootste verschil is dat de verzekering alleen professionele aankopen dekt. Die van de Visa Blue dekt aankopen tot 1.500 euro en je kunt maximaal 2 keer per jaar een schadegeval melden.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Na het afsluiten van een autoverzekering krijgt u van uw tussenpersoon of verzekeraar de groene kaart opgestuurd. Vaak is dit via e-mail, maar u kunt hem meestal ook downloaden via de website van de verzekeraar.
Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat.
De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, Servië, Tunesië, en Turkije.