(Gooi ze in ieder geval niet in zout water want dat is té naar.) Wat doe je er dan mee? Daarna gooi je de dode slakken op een beschut plekje in de tuin. Vogels, egels, padden en loopkevers zijn daar heel blij mee.
Plaats een afdakje boven de beker zodat het er niet in regent. De slakken komen af op de geur, en verdrinken. Gooi de inhoud regelmatig op je composthoop.
Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. Je zou potjes met bier in kunnen graven. Zorg voor tuin vol leven; een egel eet wel 40 slakken per nacht en naast vogels houden ook kikkers van slakken.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, maar het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam wordt weggevreten.Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden.
Je zou het niet zeggen, maar ook slakken kunnen gevaarlijk zijn. Een druppeltje van het gif van de gemarmerde kegelslak kan 20 mensen doden. De slak komt voor bij riffen langs de kust van warme tropische zeeën en oceanen zoals in het Caribisch gebied. Wees voorzichtig, want er is geen tegengif.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Zijn slakkenkorrels veilig te gebruiken? Slakkenkorrels met metaldehyde zijn erg giftig en schadelijk voor mensen en dieren als ze het opeten. Aan slakkenkorrels met metaldehyde is daarom een bittere stof toegevoegd, zodat kinderen en huisdieren de korrels door de bittere smaak snel uitspugen.
Dat is niet zo gek: ze zijn gek op een vochtige omgeving. Vanwege de vele regen vinden ze het momenteel fantastisch boven de grond. Slakken glibberen rond en vreten ook nog eens je planten op. Maar slakken hebben ook heel mooie kanten, zegt deskundige Klaas van Rozen van Wageningen Universiteit en Research.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Slakken zijn gek op bier en komen hierop af. Ze klimmen in het bakje en vallen in het bier. De volgende ochtend kan je de slakkenval controleren en indien er slakken in de val zijn getrapt kan je deze weggooien. Bovenal houden slakken niet van droogte en niet van warmte.
Ook een rondje koper schrikt slakken af. Plant slakkenafwerende planten rond de planten die je wilt beschermen. Goudsbloem, afrikaantjes, bernagie, kruidkers, mosterd en witte klaver houden naaktslakken op een afstand. Ook de geur van hysop, salie, tijm, tomaat, knoflook en uien stoot slakken af.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
Zoals gezegd dienen ze als voer voor egels en vogels, dat alleen al is nuttig.Daarnaast ruimen naaktslakken dode planten op, en in de grond woelen ze de aarde om. Niet zomaar doodmaken dus, die naaktslak.
Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen.
Plaats geen aantrekkelijke planten
Sla, jonge tomatenplantjes, jonge zonnebloemen, sperziebonen, courgette; slakken zijn er dol op. Op afstand ruiken ze de planten en gaan er op af. Sterk ruikende planten zoals Oost-Indische kers, salie, lavendel, geranium en goudsbloem houden slakken juist op afstand.
De gewone tuinslak kun je in elk geval eten. Lekkerder dan de gewone tuinslak zijn de petit-gris: de wijngaardslak en de segrijnslak kun je ook eten. Die zijn alleen wat zeldzamer. En de wijngaardslak is beschermd, dus die mag je niet zomaar uit je tuin plukken en in de pan gooien!
Slakken hebben een heel klein brein, maar zijn bijzonder efficiënt in het bepalen van hun gedrag. Dat komt doordat een slak slechts twee hersencellen gebruikt om complexe beslissingen te nemen, zo ontdekten de onderzoekers.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren.
Schadelijk voor mensen? De naaktslak is niet schadelijk voor mensen, zolang je hem niet opeet.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Koffiegruis vormt nauwelijks een barrière tegen slakken; doe de test maar eens. Planten besproeien met restjes koude koffie houdt de slakken wel weg. Koperstrips weren slakken (ze krijgen een soort stroomstootje) maar blijken niet altijd zo succesvol; bovendien zijn ze duur.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging.