De wind kan het water langs de kust nog hoger opstuwen en wanneer het boven bepaalde hoogtes komt, is sprake van stormvloed. Valt de storm ook nog samen met springtij, dan komt het water nog hoger.Dit noemt men springvloed.
Zodra de zon en de maan ten opzichte van de aarde in elkaars verlengde staan, worden hun krachten gebundeld en trekken zij meer water aan. Dit gebeurt tijdens volle maan en nieuwe maan. Dit noemen wij springtij.
De zon en de maan bepalen het astronomisch getij. De maan staat het dichtst bij de aarde en oefent de grootste aantrekkingskracht uit op het water. Als zon en maan met de aarde op één lijn staan, is de aantrekkingskracht maximaal en spreekt men van springtij.
Als de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn staan, is de waterberg extra hoog.De getijden zijn dan extremer.Het water komt gemiddeld hoger en dat noemen we springtij. Het komt in onze streken voor vlak na nieuwe maan en vlak na volle maan.
Springtij en doodtij
Elke maand (de tijd tussen een opvolgende nieuwe maan, ongeveer 29,25 dagen) is er twee keer springtij en twee keer doodtij. Tussen elk van deze getijden zit ongeveer zeven dagen.
Een springtij komt bij ons voor enige tijd - zo'n twee etmalen - na nieuwe maan (new moon), als de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde op een lijn staan, of enige tijd na volle maan (full moon), als ze aan tegenovergestelde kanten van de aarde staan. Het komt dus twee keer maand voor.
Springtij Forum 2023 start op woensdag 20 september . Vanaf 10.00u ben je welkom in de Doeksen veerterminal (Waddenpromenade 5) in Harlingen.
“Door het springtij wordt het strand een pak kleiner en liggen de mensen dichter op elkaar. Dat maakt het voor de strandredders niet eenvoudiger. Ook wij willen de mensen aansporen om zoveel mogelijk water te drinken. Alcohol is absoluut niet aan te raden bij deze temperaturen.
Springtij treedt ongeveer eens in de 14 dagen op. Het volgt ongeveer 48 uur na volle maan en na nieuwe maan. De getijdenstroom is tijdens springtij sterker zijn dan gemiddeld. Het tegenovergestelde van springtij is doodtij.
Als de zon in dezelfde richting of in tegenovergestelde richting staat als de maan ten opzichte van de aarde, dan ontstaat er springtij. Dit is het geval bij volle maan en bij nieuwe maan.
Spring- en doodtij
Als de zon en de maan in elkaars verlengde aan dezelfde kant van de aarde staan, neemt de aantrekkingskracht die ze op de aarde uitoefenen toe. Dit gebeurt tijdens volle en nieuwe maan. Ongeveer 2 dagen later treedt dan springtij op: het hoogwater is hierbij extra hoog en het laagwater extra laag.
Als het water bij een van onze meetstations het grenspeil overschrijdt, is er officieel sprake van een stormvloed. Een grenspeil is een waterstand die is afgeleid uit de opgetreden waterstanden van eerdere stormvloeden. Het grenspeil verschilt per locatie en wordt gemiddeld eens per 2 jaar overschreden.
Er is bijna geen eb en vloed door de nauwe verbinding met de Atlantische Oceaan.
De Middellandse Zee is een hele aparte zee. Een beetje vergelijkbaar met een badkuip waarin het water steeds heen en weer stroomt. De golven in de Middellandse Zee zijn trouwens over het algemeen helemaal niet hoog. Het waait er meestal niet zo hard en ook hebben eb en vloed minder invloed op deze zee.
Eb en vloed worden hoofdzakelijk veroorzaakt door aantrekkingskracht van de maan. De zwaartekracht van de maan (en die van de zon in mindere mate) trekt aan de aarde, maar ook aan het water van de aarde. Hierdoor verplaatst het water naar de maankant van de aarde.
De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend. Het water gaat dus steeds een andere kant op, waardoor hoog- en laagwater elkaar afwisselen. Dit noemen we eb en vloed of ook wel astronomisch getij.
Eb en vloed worden veroorzaakt door de getijkracht van de maan op het zeewater. De getijkracht ontstaat doordat de aantrekkingskracht van de maan niet even groot is op alle waterdeeltjes op aarde. Alle waterdeeltjes op aarde worden namelijk aangetrokken door de maan.
Per dag is het twee keer eb en twee keer vloed. Als het water daalt tot het laagste niveau, dan is het laagwater en eb. Als het water is gestegen tot het hoogste niveau, dan is het hoogwater en vloed. Bij springtij staat het water nog hoger, omdat dan de aarde en maan maar ook de zon op één lijn staan.
Bij welk getij kan ik het beste surfen in Nederland? Het getij heeft zeker invloed op de surfomstandigheden. Over het algemeen is een opkomend tij (vloed) gunstiger dan een afgaand tij (eb). Bij hoogwater kunnen de golven beter breken en is er meer water om op te surfen.
Getijhoogten en getijstromen (eb- en vloedstromen) in buitenwateren worden bepaald door de invloed van zon en maan (het astronomisch getij). Tijdens dood-en springtij is die invloed respectievelijk het kleinst en het grootst (kijk daarvoor op een geschikte kalender of in een getijtafel).
Doodtij is evenals springtij twee keer per maand. Dit is tijdens het eerste kwartier en het laatste kwartier van de maan.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Om het vloed of eb te laten worden in de Middellandse zee moet er veel water uit de Atlantische oceaan langs Gibraltar stromen. De doorgang is tamelijk smal. Er is geen andere toegang. Er kan niet voldoende water langs stromen om om het zee niveau flink te laten dalen of stijgen.
Beschrijving. Dit is de meest complete getijden app voor Nederland en de Noordzee. Het Getij toont u de astronomische getijverwachting en de actuele waterhoogtemetingen op alle 236 meetpunten van Rijkswaterstaat, zowel in de lijst als op de interactieve kaart, voor héél 2021 en 2022.