Rust in de nacht. Houd het 's nachts rustig en zo saai mogelijk, en geef daarmee de boodschap dat het tijd is om weer te gaan slapen. Daglicht. Begin 's ochtends – het liefst ergens tussen 6.00 en 7.30 uur – met de dag door de gordijnen en ramen te openen en de lichten aan te doen.
De meeste baby's en jonge kinderen worden wakker tussen 6:00 en 7:00. Wordt een kindje wakker voor 6:00, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby's die af en toe om 5:30 wakker worden, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om iedere ochtend al om 4:30 de dag willen beginnen!
Laat tijdens de slaapjes overdag juist de gordijnen open. Zo ontwikkelt de biologische klok van je baby een gevoel voor dag en nacht. De biologische klok regelt wanneer je kindje wakker wordt en wanneer hij of zij in slaap valt. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Het beste is om bij de eerste slaapsignalen uw baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot (bij uzelf of bij bezoek) of in de box te laten slapen. Als u uw baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
In de meeste gevallen is te veel of te weinig slaap de oorzaak van het vroeg wakker worden van je baby. De meest voorkomende redenen voor het vroeg wakker worden van je baby zijn: Te laat naar bed. Te weinig slaap overdag.
Waarom hebben kinderen veel slaap nodig? Je kroost vroeg naar bed brengen heeft twee hele grote voordelen: meer me-time én meer slaap voor jou en je partner. Maar genoeg slaap is voor je kind ook superbelangrijk. Het stimuleert de groei en is nodig om alle nieuwe mijlpalen en opgedane kennis te verwerken.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je peuter vaak vroeg wakker is. Misschien heeft je kind geen middagslaapje meer nodig. Of misschien gaat je kind te vroeg naar bed, is het te koud of te warm in de slaapkamer, zijn er te veel geluiden, enzovoort. Kijk of er iets aan de hand is en los dat op als dat kan.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Hazenslaapjes komen veel voor gedurende de eerste levensmaanden van baby's. Dit heeft te maken met het feit dat de slaap zich gedurende deze eerste zes maanden nog moet ontwikkelen.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.
Als je kindje oververmoeid is, is het erg onrustig. De eerste stap is dus om je baby te kalmeren. Baker je kindje bijvoorbeeld in, schommel het zachtjes heen en weer of gebruik je zangtalent door een slaapliedje te zingen. Dat biedt de basis om je kindje uiteindelijk weer te kunnen laten slapen.