Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
De meeste koolhydraten zitten in brood, graanproducten en aardappelen. Kies altijd voor volkoren, dat is het best voor je gezondheid. Naast koolhydraten leveren deze producten ook andere nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer en jodium. Ze zijn dus erg nuttig!
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Voorbeelden hiervan zijn pasta (spaghetti e.a.), maïskolven, popcorn, couscous, tortilla's, taco's, pannenkoeken, poffertjes, wafels, croutons, pizzabodems enzovoort. Denk bij koolhydraatrijk voedsel ook aan ontbijtgranen zoals cornflakes, havermout, muesli en cruesli.
De ongezonde koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten, verteerbare koolhydraten of snelle koolhydraten genoemd. Koolhydraten die snel verteren worden eerder als vet opgeslagen omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Dik worden van koolhydraten
Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit.
Maar stiekem zit in rijst toch wel degelijk een aardig aantal koolhydraten. Het loont dus de moeite om voor een koolhydraatarme variant te kiezen. Low Carb Club helpt je de balans in je lichaam te bewaren terwijl je een koolhydraatarm dieet volgt.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.
Het lichaam moet voortdurend van energie voorzien worden en dit geldt in het bijzonder tijdens de slaap. Ook dan verbranden wij namelijk calorieën en gaat onze bloedsomloop door. 's nachts daalt onze bloedsuikerspiegel en dat kan negatieve gevolgen hebben voor onze slaap, energie en gewicht.
Koolhydraatrijke ontbijtjes zijn bijvoorbeeld broodmaaltijden, ontbijtgranen, muesli, een donut of een stuk fruit. Koolhydraatarme ontbijtjes zijn bijvoorbeeld: een gebakken boerenomelet, muesli op basis van noten en zaden of yoghurt of kwark met een lepel notenpasta.
Maar koolhydraatrijke ingrediënten zoals pasta en rijst zijn belangrijke voedingsbronnen, ongeacht of het volkoren granen zijn, zegt voedingsexpert Natalie Rizzo.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.