Dag kreukels! Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°). Let wel op dat je niet te lang op hetzelfde punt blijft strijken, want anders heb je kans dat je kledingstuk gaat smelten.
Natte handdoek
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
*Strijk satijn zonder stoom zodat er geen watervlekken in deze gladde stof kunnen ontstaan. *De temperatuur waarop gestreken kan worden hangt af van de stofkwaliteit. Strijk de stof bij voorkeur aan de achterkant.
Weg met kreukels: zijde strijken
Is het materiaal al droog? Dan kun je een natte doek over de stof leggen. Ons advies: we raden je aan om zijden kleding binnenstebuiten te strijken. Doe dit zonder stoom en altijd op een lage temperatuur.
Strijken
Strijken zorgt ervoor dat de zijde het mooist blijft glanzen en het meest glad is. Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben.
Strijk uw kimono aan de binnenzijde en doe dit op een heel lage strijkstand, bijvoorbeeld de zijde stand. Het is niet aan te bevelen om bij een gepersonaliseerde badjas de borduring/bedrukking te strijken. Onze nachtmode eenmaal geprobeerd, altijd gewaardeerd!
Zijde is bijzonder gevoelig voor hoge temperaturen. Het moet binnenstebuiten worden gestreken op een lage temperatuur, omdat hoge temperaturen kunnen leiden tot schroeien of verbranden (het glanseffect). U kunt ook een schone, licht vochtige doek gebruiken om direct contact met het strijkijzer te vermijden.
Als je de zijde uit het water haalt, knijp dan voorzichtig het water uit het kledingstuk zonder te wringen of wrijven.Dit kan ervoor zorgen dat de stof kreukt of beschadigt raakt. Hang de zijde aan de lucht om te drogen. Hang/leg de stof niet in direct zonlicht, omdat dit de stof kan verkleuren.
Was satijn op 40 graden in de wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel bij het wassen van satijn. Als je satijn in de droger doet, zorgt dit voor het mooiste resultaat. Droog het op een lage temperatuur met een kort programma.
Het allerbeste is lauwwarme handwas.Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Indicatie: 25 ml wasmiddel op 2 liter water, 50 ml wasmiddel op 4 liter water, enz. Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
Katoen-satijn is bovendien makkelijk wasbaar, het mag in de droger en het is kreukvrij. De stof katoen-satijn wordt door zijn natuurlijke eigenschappen niet broeierig. Doordat de lichaamstemperatuur goed op peil wordt gehouden, wordt het doorslapen bevorderd.
Zo neemt het overtrek het vocht dat je tijdens het slapen verliest beter op. 3. Een wit of licht katoen satijnen overtrek kan je makkelijk op 60 graden wassen.Een donker katoen satijnen overtrek of een overtrek met goudprint was je op 40 graden.
Het fijne aan synthetische vezels is dat ze bijna niet kreuken en je ze in veel gevallen niet hoeft te strijken. Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°).
Het is altijd een goed idee om de jurk op een natuurlijke manier te laten drogen. Tip 5: het strijken van satijn. Als je jurk al iets ouder is en je er echt netjes uit wilt zien vanavond is het een optie om een satijnen jurk te strijken.Leg het strijkijzer echter NOOIT direct op de stof.
Föhn je kleding kreukvrij
Je kunt een föhn namelijk ook heel goed gebruiken om kreukels uit je kleding te halen. Zorg ervoor dat je kleren een klein beetje vochtig zijn en zet de föhn op een gemiddelde temperatuur. Blaas met de föhn – op ongeveer tien centimeter afstand – op het desbetreffende kledingstuk.
Lage temperatuur (max.110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Katoen satijn
Perfect wasbaar op 60°, maar denk aan het milieu en was op 40° (PS: wit beddengoed mag af en toe zelfs eens op 90° gewassen worden). Strijken is doorgaans niet echt nodig bij katoen satijn, maar sommige klanten geven de voorkeur aan gestreken beddengoed omdat de lakens daardoor nóg zachter aanvoelen.
Satijn stof wassen
U kunt deze stof het beste normaal wassen op een temperatuur van maximaal 30 graden. Na het wassen kunt u deze stof het beste hangend laten drogen. Deze stof kunt u strijken op maximaal 110 graden zonder stoom.
Bij het wassen is het van belang om donkere kleuren samen te wassen en lichte kleuren samen. Voor lichtgekleurd satijn kun je het beste een kleur- of bontwasmiddel gebruiken en voor donkergekleurd satijn een donker wasmiddel. Maak gebruik van vloeibare wasmiddelen en vermijd waspoeders.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Polyester (satijn) en kunstzijde geven een witte glans ongeacht de richting van het licht. Ook zie je bij polyester goed dat er ruimte tussen de draden ligt. Bij echt zijde liggen de draden dicht op elkaar en zie je geen gaatjes en licht door de stof komen.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is.
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Wil je zelf een zijden blouse wassen, gebruik dan altijd een fijnwasmiddel en voeg bij het laatste spoelwater een scheutje azijn voor de glans en een beetje zout voor de kleur. Vochtig strijken. Gebruik nooit soda voor zijde (en wol)! Donkere zijden blouses en overhemden kunnen worden gewassen in lauwe zwarte thee.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.