Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen die je kunnen ondersteunen bij het behoud van een normaal cholesterol gehalte, zoals rodegistrijst, omega-3 vetzuren en knoflook. Voor plantensterolen en -stanolen is het bewezen dat ze het cholesterol gehalte in het bloed kunnen verlagen.
Voedingssupplementen voor het cholesterol
Er zijn speciale cholesterolformules en supplementen met kruiden zoals glucomannan, knoflook, groene thee extract, berberine en rode gist rijst. Van deze kruiden is bekend dat ze goed zijn voor je cholesterolspiegel*.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Je cholesterol verlagen zonder medicijnen doe je door bijvoorbeeld supplementen op basis van omega 3, druivenpit extract of vitamine C te nemen. Al deze middelen hebben bewezen dat ze effectief de cholesterol kunnen verlagen.
Hoe werken statines en ezetimibe? verlagen. Ook geven zij de minste bijwerkingen. Statines worden daarom het meest gebruikt.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Eet dus lekker veel groente, fruit, noten, zaden en vis. Kies voor onverzadigde vetzuren uit olijfolie, (vette) vis, noten, zaden, pitten, avocado, etc. Deze vetten verhogen het gezonde cholesterol en verlagen het ongezonde cholesterol.
Gember. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat gember uw totale cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen , terwijl een onderzoek uit 2008 aantoonde dat het LDL-cholesterolgehalte kan verlagen en HDL-cholesterol kan verhogen. U kunt rauwe gember aan voedsel toevoegen of het als supplement of poeder innemen.
Het probleem met een hoog cholesterolgehalte is dat het geen fysieke symptomen veroorzaakt. We kunnen niet voelen dat cholesterol zich in ons lichaam opbouwt of kunnen de gevolgen ervan niet zien. Dit betekent dat een bloedonderzoek de enige manier is om te weten of uw cholesterolgehalte te hoog is.
In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines.
Voor hoog cholesterol: 1 gram magnesiumoxide per dag gedurende 6 weken is gebruikt. Voor een groepering van symptomen die het risico op diabetes, hartziekte en beroerte (metabool syndroom) verhogen: 365 mg magnesiumaspartaat per dag gedurende 6 maanden is gebruikt.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Uit een onderzoek naar de kortetermijneffecten van het nemen van vitamine D -supplementen bleek dat dit de niveaus van LDL, of ‘slechte’ cholesterol verhoogde.
Een dagelijkse dosis van 4-6g visolie per dag kan je LDL cholesterol verhogen. Dit vormt vooral een probleem als dit in combinatie is met een hoge omega-3 inname.
In het bloed is cholesterol gebonden aan LDL en HDL eiwitten. LDL cholesterol wordt gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. HDL cholesterol breekt LDL cholesterol af.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af ​​en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.