De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa. De EHIC-pas geeft u alleen recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.
Je moet je EZVK voorleggen bij artsen, apothekers en in openbare ziekenhuizen. Deze zijn verplicht ze te aanvaarden. Opgelet! In privéziekenhuizen en bij privéverstrekkers wordt de EZVK geweigerd.
U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft. Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan.
Gaat u op reis buiten Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs. U vindt uw zorgpas, en die van gezinsleden, in de Zilveren Kruis-app.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Je zorgverzekeraar vergoedt spoedeisende medische kosten die in het buitenland zijn gemaakt tot 100% van het Nederlandse tarief. Je kunt extra medische kosten verzekeren met de aanvullende dekking medische kosten bij je reisverzekering.
Welke zorg krijg ik met mijn EHIC? U krijgt alleen noodzakelijke medische zorg in het land waar u met vakantie bent of tijdelijk verblijft. Dit geldt alleen voor landen waar de EHIC geldig is: EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland (EER), Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Heb je toch een fysieke kaart nodig? Vraag die dan tijdig aan. Je ontvangt ze via de post ongeveer een week na de aanvraag.
Wat is de Europese zorgverzekeringspas (EHIC) en hoe vraag ik deze aan? De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas.Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig. U kunt de pas gebruiken zolang u een zorgverzekering bij ons heeft. Bent u niet meer bij ons verzekerd en gebruikt u de EHIC? Dan betaalt u de gemaakte kosten aan ons terug.
De verplichte verzekering, verplicht voor iedereen
Het is deze verzekering die u toelaat om de terugbetaling van uw geneeskundige verzorging (consultaties bij een arts, een tandarts …) en de storting van diverse uitkeringen (ziekte, arbeidsongeschiktheid, zwangerschap …) te bekomen.
Enkel als je recht hebt op kinderbijslag worden vrijwel alle dringende medische kosten terugbetaald. Per dossier en per rechthebbende geldt een franchise van 60 euro (25 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming). In de terugbetaling zit altijd een extra CM-terugbetaling.
Neem voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart mee. Download de Mijn CM-app en je hebt je digitale EZVK altijd bij de hand.Je kunt de kaart ook aanvragen via onze bestelmodule. Een fysiek kaartje raden we enkel aan voor een verblijf langer dan drie maanden en voor reizen naar Australië.
Geen zorgen: ook als toerist kun je gewoon terecht bij Duitse huisartsen en ziekenhuizen. De medische zorg in Duitsland is even goed geregeld als in Nederland.
Een behandeling in het buitenland hoeft alleen te worden vergoed als de behandeling ook in eigen land vergoed wordt. Is dat niet het geval, dan is uw ziektekostenverzekering niet verplicht toestemming te verlenen voor een behandeling in het buitenland, noch om de kosten te vergoeden.
Geplande zorg: de verzekerde gaat voor zorg naar het buitenland. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat om in het buitenland zorg te krijgen, dan is dat geplande zorg. Welke mogelijkheden er zijn om zorg vergoed te krijgen, kan afhangen van het land waar de verzekerde is. De Zvw kent werelddekking.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Dan kunt u in veel landen noodzakelijke medische zorg krijgen met de EHIC. Dit staat voor European Health Insurance Card. U vraagt de EHIC gratis aan bij uw zorgverzekeraar of bij het CAK. Dit hangt af van uw situatie.
Het verschil tussen de Nederlandse en Engelse zorgverzekering is gigantisch. In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico.
Bent u verplicht of vrijwillig verzekerd bij een Krankenkasse? Dan krijgt u zowel in Duitsland als in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. En ook als u in andere EU-landen deze ziektekosten maakt, krijgt u die vergoed. Dit geldt ook voor uw meeverzekerde gezinsleden.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat de spoedeisende behandelingen in Duitsland duurder kunnen uitvallen dan de Nederlandse prijs. Hiervoor ben je niet standaard verzekerd, maar moet je een reisverzekering met aanvullende medische kosten dekking hebben.
Kosten particuliere zorgverzekering in Duitsland
De premies variëren van €300 per maand tot ongeveer €600 per maand. De kosten van particuliere zorgverzekeringen zijn gebaseerd op je eigen gezondheid. De kosten kunnen dus per jaar oplopen.