Bij een stand van 6-6 in de beslissende set wordt deze tiebreak gespeeld. De speler die het eerst tien punten maakt, wint de wedstrijd, mits er twee punten verschil zit tussen beide spelers.
Win je 7 punten, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break gewonnen. Verlies je er 7, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break verloren. Je wint of verliest de set dan dus met 7-6. Het kan natuurlijk zijn dat het 6-6 wordt in punten.
Hoe werkt de tiebreak: De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.
Tie-break in het enkelspel
De speler die het eerst 7 punten bezit (met een voorsprong van twee punten) heeft een tie-break en daarmee de set gewonnen. Wordt er in die tie-break een 6-6 stand bereikt, dan moet men zo lang doorgaan, totdat een van beide spelers een voorsprong van 2 punten behaald heeft.
Een spel wordt als volgt geteld, waarbij de punten van de serveerder als eerste worden genoemd: Geen punt - 'Nul' Eerste punt - '15' Tweede punt - '30' Derde punt - '40' Vierde punt - 'Spel' Als jij en je tegenstander beide 3 punten hebben (40-40) dan is de telling 'gelijk' (deuce, spreek uit als 'djoez').
Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen. Je speelsterkte en rating zijn zichtbaar in jouw spelersprofiel op MijnKNLTB of in de ClubApp.
Deze prent vormt een bevestiging van de theorie dat er heel vroeger om geld gespeeld werd. Een wedstrijd was dus een strijd om een 'wedde'. Aangezien de munteenheid in de Middeleeuwen 60 cent was, levert het spelen om een 'kwartje' per punt de scores 15, 30 en 45 cent en tenslotte het spel op.
Op alle vier grandslamtoernooien wordt verplicht een zogeheten super tiebreak ingevoerd. Bij een stand van 6-6 in de beslissende set wordt deze tiebreak gespeeld. De speler die het eerst tien punten maakt, wint de wedstrijd, mits er twee punten verschil zit tussen beide spelers.
De partij die het eerst 7 punten haalt (met een verschil van twee punten), wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7–6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft. De partij die het eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set.
De speler of het koppel dat bij een nieuwe set aan de beurt zou zijn om te serveren mag ook in de supertiebreak beginnen met serveren. Net als bij een tiebreak van zeven punten wordt er eerst een punt gespeeld vanaf rechts.
Als jij begint met ontvangen (op rechts), dan ontvangt je partner de tweede bal (op links). Deze volgorde hou je in de set aan. Je mag dus niet van plek wisselen. Bij het begin van een nieuwe set mag je de volgorde aanpassen en van plek wisselen.
Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt.
Langste tiebreak ooit: Reilly Opelka troeft John Isner af na 46 punten.
L. let – de term gebruikt wanneer het spel gestopt wordt of opnieuw moet worden opgeslagen; dit is de regel als de bal het net raakt bij het serveren en kan verder voorkomen als er bv. onenigheid is of een bal wel of niet uit is.
In hooguit twee uur zijn we klaar met een wedstrijd. Het record van Isner en Mahut is voor de eeuwigheid.
door tussen haakjes een getal achter de setstand te vermelden. Bijvoorbeeld: 7–6(3) of 6–7(3). Dit getal geeft dan aan wat het puntentotaal is van de partij die de tiebreak verloor. Op basis van dat getal is ook het puntentotaal van de winnaar van de tiebreak te bepalen.
MahutPrecies tien jaar geleden werd de mafste en langste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Op het heilige gras van Wimbledon schreven John Isner en Nicolas Mahut geschiedenis door ruim 11 uur (verdeeld over drie dagen) op de baan te staan. Isner won in de vijfde set met 70-68 (!). Tien gekke weetjes op een rij.
Prijzengeld Wimbledon 2022
De winnaars nemen maar liefst 2.329.116 euro mee naar huis, een stijging van 17,65 procent ten opzichte van wat de winnaars van vorig jaar kregen. De runner-up ontvangt een dikke cheque van 1.222.786 euro, wat bijna 16% meer is dan in 2021.
Een game wint men door vier gewonnen punten, die geteld worden als 0 ("love"), 15, 30 en 40. Ook hier is een verschil van twee nodig. Als het 40-40 ("deuce") wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel ("advantage").
Volgorde van serveren
Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
Een tiebreak is een typische tennisterm. De bedoeling hiervan is om de lengte van de tenniswedstrijden te beperken. Hiervoor heeft men in 1970 het tiebreaksysteem ingevoerd. Deze treedt in werking bij de stand 6-6 in games.
De léúkste verklaring voor love is dat het een verbastering is van het Franse l'oeuf. Dat betekent 'het ei' – en dat is precies hoe een nul eruitziet. Dit klinkt misschien vergezocht, maar dat valt wel mee: in cricket en honkbal worden de termen duck's egg (kortweg duck) en goose egg ook wel gebruikt voor 'nul'.
Al in de vijftiende eeuw moest je vier punten hebben om een game te winnen. Door deze vierdeling kreeg je de scores 15, 30 en 45. Het Franse woord voor 45, 'quarante-cinq' en het Engelse 'forty-five' werden te lang bevonden; het werd de gewoonte 40 te zeggen.” De term 'deuce' komt eveneens uit het Frans.
Het kan natuurlijk ook anders gaan tijdens de wedstrijd. Wanneer beide spelers drie keer een punt hebben gescoord staat het 40-40, 'Deuce'! De persoon die bij 'Deuce' weet te scoren staat op voordeel (advantage) en als hij dan ook het volgende punt weet te winnen, dan is de game voor die persoon.