Dagelijks onderhoud
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen. Bovendien geef je warmte af. Warmte en vocht zijn een kweekbodem voor bacteriën. Daarom is het aan te raden om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!
Matras draaien
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
De gemiddelde prijs van een matras ligt rond de 900 euro. Matrasprijzen variëren echter enorm. Zo zijn er goedkope matrassen die nog geen 100 euro kosten (bv. van Lidl en IKEA), maar ook matrassen waar je duizenden euro's voor neer moet leggen.
Comfortzones voor de juiste ondersteuning
Een goede matras bij rugklachten heeft verschillende comfortzones. De matras stemt de hoeveelheid steun af op het lichaamsdeel dat erop ligt. Dus extra ondersteuning bij de heupen, taille en schouders, en lichtere ondersteuning bij het hoofd en de voeten.
De matrassen van Auping, vanaf 2012, hoeven en kunnen niet gedraaid of gekeerd worden. De matrassen zijn asymmetrisch opgebouwd en bestaan uit verschillende hoogtes. Zo zak je bij je schouders en heupen iets dieper weg in het matras.
Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch. Je matras draaien wil zeggen dat je de hoofdkant aan de voetenkant gaat leggen. Dit kan bijna bij iedere matras.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Dit gaat stank, huisstofmijten en bacterievorming tegen. Als dit niet genoeg tegen de zweetgeur helpt, kun je het matras schoonmaken met zuiveringszout. Zuiveringszout, ook wel baking soda, neutraliseert vieze geuren. Haal de lakens, kussens en het dekbed van het bed.
Matras schoonmaken met baking soda of soda
Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.
Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Je matras absorbeert dit vocht waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk om je matras regelmatig te reinigen en goed te onderhouden. Vervelende koffievlekken op je matras, kun je gemakkelijk verwijderen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Het pillen van de stof is makkelijk op te lossen met een pillingtondeuse. Hiermee scheer je de opgerolde stofvezels eenvoudig van de stof af. Wacht niet tot de bank helemaal onder zit want in dat geval ben je een hele tijd bezig. Een andere methode is de bank inspuiten met blanke haarlak.
Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van het matras, maar verdeel je de druk.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Wat kost een goed M line matras? De prijs van het matras is afhankelijk van het type M line matras. De goedkoopste M line Wave Light begint rond de € 200,-. De duurdere M line matrassen (Cool Motion) begint rond de € 650,-.
Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt. Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Best getest: Emma O2 matras
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Jouw slaapcomfort staat centraal
Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Een goed matras hoeft niet duur te zijn. Het matras Meradiso van de Lidl heeft met een prijs van circa 100 euro en een testoordeel van 8,1 de beste prijs-kwaliteitsverhouding en is daarmee de beste koop.