Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken. Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies. Soms schrijft de arts het voor als u vaak een bloedneus heeft.
Congestie neusslijmvlies
Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.
Oudere kinderen en volwassenen kunnen zoutoplossing gebruiken bij langdurige klachten. Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan.
De aanbevolen dosering is: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: Eén verstuiving in elk neusgat, driemaal per dag. Er dient 8 tot 10 uur tussen twee toedieningen te zitten. Niet meer dan drie toedieningen per neusgat per dag. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is een andere sterkte beschikbaar.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Bijwerkingen. Zeer vaak (> 10%): epistaxis. Vaak (1-10%): dysgeusie, hoofdpijn, duizeligheid. Neuscongestie, nasaal ongemak, droge en geïrriteerde keel, rinalgie, droge mond.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Bij een verstopte neus is de doorgankelijkheid van een of beide neusgangen verminderd of zelfs geblokkeerd. Er zijn erg veel oorzaken voor een verstopte neus. De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Xylometazoline vermindert de zwelling van slijmvliezen in de neus. Bij neusverkoudheid en een verstopte neus door een langdurig ontstoken neusslijmvlies. Soms bij bloedneuzen. Vraag uw apotheek hoe u de spray of de druppels gebruikt.
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Tips tegen een verstopte neus
Probeer eerst eens een neusspray met zout of spoel de neus zelf met een neusdouche met een zoutoplossing. Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? Net als andere soortgelijke middelen kan dit middel bij daarvoor gevoelige personen slaapstoornissen, duizeligheid en beverigheid veroorzaken. Raadpleeg uw arts als dergelijke verschijnselen erg hinderlijk worden.