Week gekoot: een correcte loodlijn is aanwezig tot de kogel maar de voetas is lang en heeft een kleinere hoek dan 45 graden. Steil gekoot: een correcte loodlijn maar de voetas is kort en heeft een grote hoek dan 45 graden.
weke koten zijn koten die erg fijntjes zijn. Hierdoor is het slijtage gevoeliger doordat ze meer doorveren, veelal zitten ze fijner.
Wat dan goed beoordeeld kan worden is de stand van de voorvoeten van voren gezien. Staan de voeten naar buiten gedraaid, dan praten we over een franse stand, draaien de hoeven naar binnen dan is het paard toontredend.
De voetas wordt bekeken door een denkbeeldige lijn door de drie gewrichten, het hoefgewricht, kroongewricht en kootgewricht, van de ondervoet te trekken, zowel van de voorzijde als van opzij. Bij de ideale stand is de voetas recht of zo recht mogelijk, waardoor pezen, banden en gewrichten zo min mogelijk belast worden.
De hoef is een uitgroeisel of verlengstuk van de huid. Het is een bijzondere vorm van huid die bestaat uit verhoornde cellen. De hoef van een paard komt overeen met de nagel van andere zoogdieren.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Afwijkende stand van de achterbenen, waarbij het paard te veel door de sprong (= hak) zakt (hoek sprong kleiner dan 145) (z.o. onderstandig)..
Een blok- of grasvoet is een vrij frequent voorkomende aandoening die we voornamelijk zien bij jonge, snelgroeiende veulens van enkele weken oud (2-8m). Door die snelle groei wordt de diepe buigpees als het ware te kort vergeleken met de rest van het lidmaat, waardoor er tractie ontstaat op het hoefbeen.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
Het kogelgewricht van een paard bevindt zich in het onderbeen van het paard, specifiek tussen het pijpbeen of de metacarpus/metatarsus en het kootbeen. Dit gewricht absorbeert een groot deel van de schokken die terechtkomen op het been.
Het veulen groeit deze maand van rond de 70 cm naar rond de 90 cm en zijn gewicht gaat richting de 17 tot 25 kilo. Nu krijgt het veulen vacht over zijn hele lichaam en ook de manen en staart worden al weer langer. Met 270 dagen heeft het veulen heeft de grote van een grote hond.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
Een bokvoet is een standsafwijking met een te steile hoef en hoge verzenen. Hierdoor krijgt het veulen een steile beenstand, wat steltvoet genoemd wordt. Bokvoeten zijn vaak aangeboren standsafwijkingen door de relatieve korte buigpezen.
Wat is een bokvoet? Een bokvoet wordt veroorzaakt door een afwijking van een ledemaat, wat ervoor zorgt dat de hoef met een lange hiel loodrecht groeit. Bij veulens is een bokvoet de meest voorkomende peesafwijking met als oorzaak dat de diepe buigpees veel korter is dan het bot.
De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen.
Hoefkanker is meestal erg pijnlijk bij aanraking, daarom vertonen veel aangetaste paarden ook kreupelheid. Maar kreupelheid is in het begin vaak subtieler dan latente gevoeligheid en wordt daarom vaak over het hoofd gezien als het eerste teken.
Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriën, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels.
In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.
In het achterbeen van het paard, tussen het pijpbeen en het onderbeen, bevindt zich het spronggewricht. Een goed spronggewricht zorgt ervoor dat het pijpeen en het onderbeen een hoek van ongeveer 150 graden vormen.
Een paard met einschuss zal gedurende meerdere dagen intensief behandeld moeten worden met antibiotica en ontstekingsremmers. De dierenarts zal in eerste instantie de diergeneesmiddelen via een injectie geven, waarna de eigenaar vaak zelf het paard kan nabehandelen.