De KNO-arts plaatst piepkleine buisjes in de trommelvliezen, zodat het vocht netjes weg kan lopen. De oren raken dan niet meer zo gemakkelijk ontstoken. De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van.
Na het plaatsen van de buisjes kan tijdelijk een pijnlijk en onwerkelijk gevoel optreden. Dit hoort niet langer te duren dan 24 uur. Hiervoor kunt U eventueel paracetamol gebruiken.
Direct tot één week na de operatie
De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller.
Het plaatsen van buisjes in het oor duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. De arts maakt tijdens de ingreep een hele kleine opening in het trommelvlies om het vocht dat erachter zit af te voeren en om de druk op het middenoor te verlichten.
Sommige artsen adviseren wel beschermende maatregelen, zoals het gebruik van vette watten of het dragen van oordoppen. De eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje wordt aangeraden nog niet te gaan zwemmen, omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten.
Met de buisjes hoort uw kind meestal 6 tot 9 maanden beter. Uw kind mag met de buisjes gewoon douchen en zwemmen.
Uw kind mag de volgende dag gewoon weer naar school als hij/zij zich goed voelt. Het is verstandig de eerste week uw kind niet mee te laten doen met gym en geen trampoline te laten springen.
In overleg met de keel-, neus- en oorarts besluit u bij uw kind trommelvliesbuisjes in het oor te laten plaatsen. Dit gebeurt onder algehele narcose. Daarom verblijft uw kind 1 dag in het ziekenhuis (dagopname).
Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst? “Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
Douchen en (wond)verzorging
Uw kind mag onder de douche of in bad, als er maar geen water in de oren komt in de eerste week na de operatie. Laat uit voorzorg uw kind een badmuts dragen, vette watten of oordopjes.
De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van. De buisjes zijn zo klein dat u ze niet hoort of ziet vallen.
Met de buisjes hoort uw kind meestal 6 tot 9 maanden beter. Uw kind mag met de buisjes gewoon douchen en zwemmen.
Mag je vliegen met buisjes? “Zeker, vliegen is geen probleem: mensen met buisjes hebben vaak juist minder last van vliegen omdat de druk in en buiten hun oren hetzelfde blijft.”
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Uw kinder- of KNO-arts kan buisjes in het oor aanraden voor uw kind als behandeling van oorontstekingen die regelmatig terugkeren of die lang aanhouden. De buisjes voor in het oor zijn slechts een paar millimeter breed. Een buisje voor in het oor is heel klein en het wordt in het trommelvlies van uw kind geplaatst.
Sommige kinderen kunnen nog steeds oorontstekingen krijgen, ondanks het buisje in het oor. Het buisje kan uit het oor komen. Een buisje valt er meestal na ongeveer een jaar uit. Als het er eerder uitvalt, dan moet het wellicht worden vervangen.
Dat betekent dat uw kind de uren vóór de ingreep niet meer mag eten en niet alles mag drinken. Wat nuchter zijn precies inhoudt, hangt af van het tijdstip waarop de ingreep staat gepland. Voor alle kinderen van alle leeftijden gelden de onderstaande regels: Heldere vloeistoffen (100 ml) tot twee uur vóór de opnametijd.
Overweeg buisjes bij kinderen met langdurig lijmoor én gehoorproblemen. Kinderen met langdurig lijmoor die andere klachten vertonen (zoals gedrags- of evenwichtsproblemen) en normaal horen krijgen het best geen buisjes. Kinderen met langdurig lijmoor zonder andere klachten krijgen het best geen buisjes.
Het kan zijn dat er bij uw kind enkele dagen wat bloed en vocht uit de oren komt. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Als er langer dan vier dagen bloederig vocht uit het oor komt kan het zijn dat uw kind een ontsteking heeft ontwikkeld en belt u met de polikliniek KNO.
Operatie. Er wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 mm.
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is – vooral bij kinderen – één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Buisjes zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt. Vooral op jonge leeftijd komt dit vaak voor.
Via een buisje in het oor kan vocht dat zich achter het trommelvlies bevindt, worden afgevoerd. Dit helpt oorontstekingen (otitis media) te voorkomen. De ingreep voor het plaatsen van een buisje is heel veilig, eenvoudig en snel.
Uw kind reageert niet als u iets zacht zegt. Uw kind zet de televisie of muziek steeds hard. Uw kind kijkt extra goed naar uw gezicht als u tegen hem of haar praat. Uw kind is snel moe en kan zich niet goed concentreren.
Ernstige complicaties komen na een verdoving bijna niet voor. Wel kunnen bijwerkingen optreden. Bij kinderen zijn de meest voorkomende bijwerkingen na de narcose vooral misselijkheid, braken en keelpijn. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.