Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract.
Bij energie met een variabele prijs veranderen tijdens de looptijd van je contract de variabele leveringskosten. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Meestal wijzigen we deze energieprijs 2 keer per jaar. Stijgen de prijzen, dan betaal je meer.
Sluit je een energiecontract af met een variabel tarief, dan wordt de prijs per kwartaal of maandelijks aangepast. De prijs evolueert mee met de groothandelsprijzen. Gaat de prijs van gas of elektriciteit omhoog of omlaag, dan zal ook jouw prijs stijgen of dalen.
De variabele leveringskosten van gas en stroom zijn de kosten die je betaalt voor je gebruik van energie. Dat zijn dus kosten per kuub gas of kilowattuur stroom. Deze kosten vind je terug in je contract en op je jaarafrekening.
Huidige tarieven
Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
Wat voor contract heb ik? Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract.
Prijzen gas en stroom 2021
Voor gas betaal je gemiddeld 79 cent per kubieke meter in 2021. Voor stroom betaal je in 2021 gemiddeld 22 cent per kilowattuur. Heb je in 2021 een contract met vaste prijs voor je energie, dan veranderen de prijzen in je contractperiode niet.
Op jaarbasis betalen mensen met een gemiddeld verbruik bij Vattenfall 472,80 euro extra. Maar volgens Vattenfall verbruiken zijn klanten gemiddeld minder – 2.250 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas. Met dat verbruik betalen klanten 25,85 per maand meer.
Sinds 2002 vergelijken we namelijk onze energieprijzen met die van andere energiemaatschappijen. Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
In november en december 2021 waren variabele contracten het voordeligst, legt een woordvoerder van vergelijkingssite Gaslicht.com uit. De tarieven voor vaste contracten waren namelijk gestegen, omdat de inkoopprijs van energie naar een hoogtepunt schoot, maar de variabele tarieven waren daar nog niet op aangepast.
Kies je voor een variabel tarief, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Je kiest dus voor een tariefformule en niet voor een vaste prijs. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet.
Variabel tarief
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Als we het hebben over energietarieven bedoelen we daarmee de variabele leveringskosten van stroom en gas. Dat is de prijs die je betaalt per eenheid gas (m3) of stroom (kWh). De variabele leveringskosten bestaan uit het kale leveringstarief, overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) en btw.
Kies je een variabel energie contract of een vast contract? Een vast energie contract sluit je af tot bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Gedurende die tijd verandert je leveringstarief voor gas of stroom niet.
Het effect van een verwacht lager verbruik in 2022 ten opzichte van 2021 op de energierekening is dit jaar gemiddeld bijna 4 procent. Samen met de prijsstijging van 86 procent stijgt de energierekening per saldo met 82 procent ten opzichte van vorig jaar.
Vast contract of onbepaalde tijd
Dit betekent dat je 'vast' zit aan dit contract tot het einde van de looptijd. De einddatum van je contract vind je hier ook. Voordat je contract afloopt krijg je een nieuw aanbod. Aan jou de keus of je dit aanbod overneemt, of liever iets anders wilt.
Lees meer over energiebelasting en –tarieven op de website van de Belastingdienst. * Bij een gemiddeld elektriciteitstarief (tarief juli 2022) van 49,21 eurocent per kWh en vastrecht van € 25,50 per maand en belastingvermindering van € 742,98 (alles inclusief 9 procent btw.)
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Energiebedrijf Vattenfall verhoogt per 1 oktober de tarieven voor stroom en gas met meer dan 50 procent. De verhoging komt drie maanden na de vorige tariefverhoging van het bedrijf.
Kies je voor een variabel tarief? Dan past de leverancier de kale gasprijs in jouw contract doorgaans twee keer per jaar (per 1 januari en per 1 juli) aan. Deze gasprijs kan dan dalen of stijgen.
Dat zegt Gerben Hieminga, econoom bij ING en specialist op het gebied van de energiemarkt. "Dit is geen tijdelijk probleem meer. De verwachting in de markt is nu dat stroom- en gasprijzen ook in 2023 en 2024 relatief hoog blijven."
Als je twijfelt tussen Vattenfall of Essent, bedenk dan dat de stroom altijd hetzelfde is. Wel zitten er verschillen in prijs, kwaliteit van de service en ambitie in duurzaamheid. Natuurlijk willen wij je graag als klant, maar kies vooral de energieleverancier die bij je wensen past.
Je kunt de Vattenfall klantenservice bellen als particulier op werkdagen tussen 08:00 uur en 15:00 uur. Bellen naar het telefoonnummer 0900-0808, voor dit nummer betaald je de gebruikelijke belkosten. Bel je vanuit het buitenland als particulier? Bel dan naar het volgende nummer: + 31 26 845 02 71.