Hoe herken ik een spitsstrook? De spitsstrook is gelegen aan de rechterkant van de rijbaan, op de plaats van de pech- of vluchtstrook. een streeplijn met lange witte strepen van 10 m en een tussenafstand van 2,5 m scheidt de spitsstrook van de gewone rijstroken.
Een vluchtstrook die bij drukte kan worden opengesteld als rijstrook, heet een spitsstrook. RVV-Bebording model C23 geeft aan of de spitsstrook open (rijstrook) of dicht (vluchtstrook) is, ondersteund met een groene pijl of een rood kruis op de verkeerssignalering.
Een spitsstrook is een volwaardige rijstrook waarop verkeer mag rijden op voorwaarde dat ze "opengesteld" is met een groene pijl of een geafficheerde maximumsnelheid op de dynamische rijstrooksignalisatie of RSS boven de weg.
Op de Nederlandse snelwegen geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/h.
De 3e of 4e rijstrook is een spitsstrook. Deze is smaller dan een normale rijbaan. Om die reden is de snelheid beperkt (vaak tot 100km/u) als de spitsstrook is geopend. Zonder spitsstrook kan er op de reguliere rijbanen weer 120 of 130 gereden worden.
Op autowegen geldt standaard een maximumsnelheid van 100 km/h, doch zijn vele autowegen uitgevoerd met snelheden van 80 en 70 km/h. Daar ontstaat vaak de vergissing bij weggebruikers die de verkeersregels niet voldoende kennen, door standaard 80 km/h te rijden op een autoweg.
- Bij 3 rijstroken moeten er minimaal 4500 motorvoertuigen per uur passeren. De spitstrook gaat alleen open als Rijkswaterstaat de veiligheid van de weggebruiker kan garanderen. Er mogen bijvoorbeeld geen obstakels op de spitsstrook zijn.
Bestuurders zijn verplicht om zoveel mogelijk rechts te rijden. Is de spitsstrook rechts open, dan ben je dus ook verplicht deze te gebruiken. Inhalen doe je over het algemeen links. Is de spitsstrook de meest rechterrijstrook geworden, dan mag je verkeer dat op de rijstrook links rijdt niet rechts inhalen.
Als aan de kant van de rijbaan een gele doorgetrokken streep is aangebracht, dan mag u langs die zijde van de rijbaan niet stilstaan (of parkeren). Parkeer in de daarvoor aangegeven vakken. Even stilstaan voor in- en uitstappen mag dus ook niet.
De boete voor rijden op de vluchtstrook of vluchthaven bedraagt namelijk € 370,-. Onnodig stilstaan kost u € 230,-.
De vluchtstrook is gevaarlijk omdat: weggebruikers vaak rijden naar waar ze kijken. het snelheidsverschil met het langsrijdend verkeer groot is (80-120km/u). vrachtwagens vaak 'veteren'.
Wat moet je doen als je niet kunt invoegen? Op het einde van de invoegstrook stoppen, en wachten totdat je ertussen kan. NIET over de vluchtstrook doorrijden.
Groene streep met doorgetrokken lijn
Is er een doorgetrokken lijn? Dan mag je op deze weg niet inhalen. Je mag dus alleen inhalen op de plaatsen waar de witte strepen naast de groene streep onderbroken zijn. De strepen veranderen verder niets aan de bestaande verkeersregels en maximumsnelheden op wegen.
Een doorgetrokken streep moet een lengte hebben van minimaal 20 meter. Als een doorgetrokken streep korter is dan 20 meter, mag je deze wel overschrijden. 1 Een doorgetrokken streep die zich niet langs de rand van de rijbaanverharding bevindt, mag niet worden overschreden.
Spitsstrook open.
Dit bord geeft aan dat er vanwege grote drukte een extra rijstrook als spitsstrook is opengesteld. Je mag over de doorgetrokken streep rijden om op de spitsstrook te komen.
Doorgetrokken streep
Een kantstreep bevindt zich langs de rand van de rijbaanverharding. Een doorgetrokken streep tussen rijstroken op rijbanen of paden met verkeer in beide richtingen betekent dat u die streep niet naar links mag overschrijden en dat u zich niet links van die streep mag bevinden.
Een weg kan bestaan uit één of meer rijbanen, die gescheiden worden door een fysieke scheiding. Dit kan een vangrail zijn of een middenberm. Een rijbanen wordt nooit gescheiden door strepen. De rijbaan scheiding wordt meestal toegepast om het verkeer in tegengestelde richting te scheiden.
Wegmarkering in lengterichting die de verkeersbaan scheidt in de rijbaan (het deel bestemd voor rijdend verkeer) en een deel niet bestemd voor rijdend verkeer.
Rijkswaterstaat meldt vandaag op Twitter dat de spitsstrook van de A7 door vochtproblemen met de camera's niet in de gaten kunnen worden gehouden, waardoor deze dicht blijft. Daardoor ontstaat niet alleen veel vertraging op de A7 richting Hoorn bij Purmerend, maar ook op de aansluitende A8 en A10 vanuit Amsterdam.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
Als u uw auto parkeert bij een blauwe lijn bent u in een blauwe zone. Hier mag alleen geparkeerd worden als u een parkeerschijf gebruikt. In dergelijke zones geldt altijd dat u er maar een beperkte tijd mag parkeren. Leg uw parkeerschijf duidelijk achter de voorruit.
Soorten strepen op de weg
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
Tips bij het uitvoegen
Hou je richtingaanwijzer aan zolang je links naast je blokjes ziet. Na de laatste pijl houden de blokjes op en dan zet je het knipperlicht uit. Schakel altijd voor de (scherpe) bocht naar de juiste versnelling (meestal 3e of 4e versnelling).
Gewenste versnelling Rijd in de 4de versnelling de snelweg op. In de 4de versnelling kan de auto meer kracht leveren als je in een korte tijd sneller moet gaan rijden. Schakel op de eerste rijstrook van de snelweg door naar de 5de versnelling als je tegen de 100 kilometer per uur rijdt.