Kies nooit een lichtbron met een hoger vermogen dan wordt aangegeven. Je hebt een plafondlamp uitgekozen met een maximale wattage van 40 watt. In dat geval mag het vermogen van de lichtbron dus niet hoger zijn dan 40 watt. In deze lamp past dus geen lichtbron van 60 watt.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Lumen vergelijken met watt
Op het doosje van een ledlamp staat bijvoorbeeld dat hij 470 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. In de tabel hieronder hebben we lumen vergeleken met watt. Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten.
De meeste armaturen met E27 fitting kunnen 40 watt wel hebben, sommige gaan tot 60 of 75 watt.
Overbelasting vindt plaats wanneer teveel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom van het apparaat. Wanneer overbelasting plaatsvindt, kan brand ontstaan doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door ledlampen? Ja, in vele gevallen kan je je lampen gewoon één op één vervangen.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt. Lumen geeft de lichthoeveelheid aan dat een lamp uitstraalt. Het is de lichtsterkte en geeft aan hoeveel licht een lamp geeft, terwijl watt enkel het energieverbruik aangeeft.
60 watt is net te veel en dus niet gezellig boven de keukentafel. En bij 10 watt in de schemerlamp kan je net dat ene puzzelstukje niet er in leggen zoals dat hoort. Toen de meeste lampen nag gloeilampen waren drukten we de lichthoeveelheid uit in watt (wattage).
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Over het algemeen hebben LED-lampen met koel licht dus ook meer lichtopbrengst (meer lumen) dan LED-lampen met warm licht, ook al is het wattage hetzelfde! Let bij het kopen van een LED-lamp dus vooral op het aantal lumen.
Zo sterk moet het licht in de eethoek zijn
De hoeveelheid zichtbaar licht wordt uitgedrukt in lumen. Een lamp met 850 lumen zou voldoende moeten zijn boven de eettafel. Hoewel dit kan afhangen van de afstand tot de eettafel maar ook van de lampenkap.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Verlichting voor thuis zit eigenlijk altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K.