Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden.
Veelgestelde vragen. Hoeveel Matcha poeder per kop? Voor een standaard kopje Matcha thee van 120 ml heb je 2 gram Matcha poeder nodig.
Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt. Goed roeren of kloppen met een bamboeborsteltje en klaar is je thee. Voor een goede kwaliteit biologische matcha betaal je gemiddeld 15 à 20 euro voor zo'n 30 gram.
Hoeveel Matcha thee mag ik drinken per dag? De meerderheid van de Matcha gebruikers nuttigt 1 tot 2 porties Matcha per dag (1 gram per portie). Dit staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 tot 20 koppen groene thee. In principe is er geen maximum qua hoeveel Matcha je per dag mag drinken.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.
Matcha helpt de darmflora te versterken
Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Studies hebben aangetoond dat een hoeveelheid tussen de 270 tot 1200 mg catechinen ,zoals EGCg, kan zorgen voor een gemiddeld extra gewichtsverlies van 1.31kg over een periode van 12 weken. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 tot 4 theelepels ( 1,5 tot 6 gram ) Matcha poeder per dag.
Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.
De voornaamste bijwerking is dat je net als bij koffie een cafeïne dip zou kunnen krijgen. Na te veel Matcha drinken kan je je wat futloos voelen, maar dit is wel veel minder sterk dan bij koffie. Daarnaast kan het effect hebben op je spijsvertering waarover je in de volgende alinea meer kunt lezen.
Hoewel het wordt aanbevolen om het gebruik van matcha met uw arts te bespreken, is het goed om te weten dat er geen gevaren bekend zijn als u te veel matcha drinkt.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers. Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Gebruik geen gewone garde om de matcha te kloppen. Met een bamboe klopper krijg je sneller en beter een mooi, stevige schuimlaag en dat komt de smaak van de thee ten goede.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).
Matcha thee bevat er namelijk zeer weinig – 1 gram bevat slechts zo'n 3 calorieën (1).
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Naast antioxidanten is Matcha ook rijk aan vitaminen (A, B, C, D), vezels, chlorofyl (bladgroen) en mineralen, zoals magnesium, chroom, calcium en zink. Ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en stimuleert het metabolisme. Matcha vormt een goede ondersteuning voor het energie- en alertheidsgevoel.