Valpolicella staat bekend als het pareltje in de Veneto streek. De naam Valpolicella komt uit een mengsel van Grieks en Latijns. Het vertaalt zich naar 'de vallei van de vele kelders'. Er komen vier soorten wijnen uit het pareltje van de Veneto streek.
Het wijngebied Valpolicella bevind zich in Veneto (Noord-Italië) tussen de stad Verona en het Gardameer. Een prachtig gebied waar ze al vele jaren weten hoe ze prachtige wijn moeten maken.
Valpolicella classico: gemaakt van druiven uit de meest oorspronkelijke regio. Valpolicella ripasso: een Valpolicella die een tweede vergisting heeft ondergaan op de droesem van amarone wijn.
Niet te zwaar in alcohol en afdronk. Heerlijk op zomerse dagen of als begeleider van een lekker pasta gerecht.
De eenvoudige smaken van Valpolicella passen goed bij klassieke Italiaanse gerechten zoals pizza en pasta, maar ook bij gevogelte en sommige rundvleesgerechten . Het is ook een van de weinige rode wijnen die zeevruchten of salades kan aanvullen vanwege de relatief lichte body en tannines van de wijn.
Amarone della Valpolicella, een van de bekendste wijnen gemaakt van Corvina, staat bekend om zijn rijke, geconcentreerde smaak, verkregen door het drogen van de druiven vóór de vergisting. Hierdoor ontstaan intense smaken van gedroogd fruit, zoals vijgen en rozijnen, met een zachte, bijna fluwelen textuur.…
De rode wijn die bekend staat als Valpolicella wordt doorgaans gemaakt van drie druivensoorten: Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Er worden in het gebied verschillende wijnstijlen geproduceerd, waaronder een recioto-dessertwijn en Amarone, een sterke wijn gemaakt van gedroogde druiven.
Er zijn verschillende soorten druiven die worden gebruikt in het Valpolicella gebied. Corvina, Rondinella en de Molinara zijn de meest belangrijke druiven. De belangrijkste druif is de Corvina druif. De Corvina druif is een blauwe druif met een dikke schil.
Ripasso is een Italiaans woord dat “recensie”, “nog eens bekijken” betekent.
Maar waarom is dat nou toch zo duur ? De Amarone wijnen zijn zeer bijzonder, maar helaas niet de goedkoopste. Om een fles Amarone te maken heb je minstens tweemaal zoveel druiven nodig als voor een gewone fles rode wijn.Daarnaast moet de hele oogst in grote schuren maandenlang te drogen gelegd worden.
Wat eten we bij Valpolicello Ripasso
Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees.
De ripasso verdwijnt voor 18 maand in barriques en tonneaux van Franse eik. Na het bottelen krijgt de wijn nog minstens drie maand tijd om te verfijnen op fles. Dit zijn wijnen die je makkelijk 10 tot 15 jaar kan bewaren.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
De belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt om Valpolicella te maken zijn Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara . Corvina is de meest traditionele rode druivensoort, die de voorkeursdruif blijft voor Valpolicella van hogere kwaliteit. Deze druif heeft een dikke schil die de wijn een hoog tanninegehalte en lichtheid geeft.
Terwijl sommige wijnen het lekkerst zijn als ze licht gekoeld zijn, gedijen andere het beste op kamertemperatuur. Valpolicella valt in de eerste categorie. Door Valpolicella ongeveer 15-20 minuten in de koelkast te koelen voordat u het serveert, kunt u de levendige fruitsmaken benadrukken zonder de nuances te verdoezelen.
Italiaanse wijn is ook in dit segment 'relatief' goedkoop. De duurste die je nu kan kopen is de Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva voor zo'n $1.300. De duurste Italiaanse wijn ooit verkocht is de Colore 2016 van wijnmaker Bibi Graetz. Deze ging voor €102.500 over de toonbank van een luxe enoteca in Zurich.
Brunello di Montalcino behoort zeker tot de beroemdste en meest prestigieuze wijnen uit Italië en is internationaal erkend om zijn elegantie, complexiteit en grote verouderingspotentieel. Brunello di Montalcino dankt zijn roem aan een intuïtie van Clemente Santi, een apotheker.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Dus, hier is een kort overzicht van elke stijl. Ripasso - Deze stijl is gewoon een grotere versie van Valpolicella . Het krijgt zijn extra smaak omdat het geproduceerd wordt met behulp van de Ripasso-methode van wijn maken.
Valpolicella Ripasso's zijn ultiem in balans, met tonen van vanille en krenten in de smaak.De afdronk is heerlijk zacht met afgeronde tannines. De Ripasso techniek die in de Valpolicella wordt gebruikt werd in 1964 uitgevonden.
Terwijl jongere wijnen intens fruitige profielen hebben met hints van kers en braambes, zal een oude Recioto vaak zoeter zijn, met hints van kruiden zoals kaneel en zoethout. Een kwaliteitsvolle Recioto della Valpolicella kan tot 20 tot 30 jaar in de fles rijpen.
Ripasso della Valpolicella wordt nauw geassocieerd met Amarone, maar is een betaalbaarder alternatief met vergelijkbare volle kenmerken en een rijk smaakprofiel van gedroogd fruit, donkere kersen en ronde, kruidige tonen.
Valpolicella is een blend van corvina, molinara en rondinella uit de regio Veneto in Italië. Als u iets vergelijkbaars in dezelfde prijsklasse wilt proberen, probeer dan een Chianti . Als u een upgrade wilt, koop dan een Valpolicella Ripasso of een Amarone.
2019 – Beste jaargangen van Amarone della Valpolicella
De oogst vond medio september plaats, iets later dan in 2018, maar in lijn met de historische gemiddelden. Samenvattend, een vrij regenachtige oogst met positieve druivenrijping ondanks wat vertragingen .