Slijm op de ontlasting van de hond wijst vrijwel in alle gevallen op een ontsteking van de dikke darm. Het gaat vaak samen met een verhoogde aandrang, persdrang en bloed op de ontlasting.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
Een acute maag-darmontsteking komt plotseling opzetten. Een chronische maag-darmontsteking treedt op in de loop van weken, maanden of zelfs jaren. Een acute maag-darmontsteking gaat meestal vanzelf over; in andere gevallen zal de ziekte geleidelijk verergeren totdat een diergeneeskundige behandeling wordt ingezet.
Dikke darmontsteking ofwel colitis bij honden wordt vaak veroorzaakt door een explosieve ontwikkeling van de bacterie-flora in de dikke darm. Deze bacterie-flora produceert grote hoeveelheden prikkelende stoffen, welke zorgt voor een irritatie en ontsteking van de darmwand.
Gele ontlasting
Een hond die ontlasting heeft dat geel van kleur is kan een voeding krijgen dat te rijk is aan granen. Ook kan een gele ontlasting duiden op een voedselintolerantie of problemen met de galblaas, alvleesklier of de lever. Raadpleeg bij deze vermoedens altijd een dierenarts.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Darmkanker bij honden kan gepaard gaan met braken, diarree, afvallen, slecht of niet eten, persdrang en bloed of slijm bij de ontlasting. Als de hond veel bloed verliest via de darmen, kan de ontlasting zwart en pekkerig zijn. De ontlasting heeft in die gevallen vaak een specifieke geur.
Een darminfectie als gevolg van een virus of een bacterie kan in enkele dagen uit zichzelf overgaan. Mochten de klachten langer aanhouden, is het verstandig om een arts te bezoeken. Hetzelfde geldt als de klachten in een korte periode heviger worden.
Darmproblemen van de hond verlichten
Is er sprake van een voedselovergevoeligheid of intolerantie, dan kan de hond baat hebben bij een Hypoallergeen Hondenvoer. Ter ondersteuning en onderhoud van de darmflora is een supplement, zoals Canikur Pro, geschikt. Dit supplement is ook te gebruiken bij acute diarree.
Geef licht verteerbare voeding met veel vocht
Als je hond ook diarree heeft of overgeeft, kan hij snel vocht verliezen. Onze Vers Gestoomde en Vers Bereide Maaltijden zijn ideaal als je hond last heeft van zijn maag. Deze voeding is licht verteerbaar, bevat veel vocht én ondersteunt ook direct de darmflora.
Als je denkt dat je hond een maag-darmontsteking heeft, raadt Blue Cross aan hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
Als er ook slijm zichtbaar is, kan dat duiden op een ontsteking of irritatie. Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Bloederig slijm duidt op een ontsteking.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie. Probeer bij een vezelarm dieet een vezelrijk dieet.
Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren, mager vlees en kip zonder vel; Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Bij een gezonde spijsvertering werken de darmen, de lever en de alvleesklier goed samen om eten te kunnen verteren. Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht.
Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren. Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst. Ook als je hond gevoelig is voor maag- en darmproblemen is licht verteerbaar voedsel aan te raden.
Met de droevige blik in de ogen, lijkt het in eerste instantie alsof hij zich schaamt of wil dat je wegkijkt. Niets is minder waar. Je hond is zich goed bewust van zijn kwetsbaarheid tijdens het poepen.Hij kan zich op dat moment niet verdedigen tegen gevaren.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
De belangrijkste dingen zijn het vermijden van rood vlees, eiwit van goede kwaliteit, goed verteerbare koolhydraten, niet teveel vet en minder koper (en dus ook weinig of geen lever) in de voeding. Van sommige voedingsstoffen moet er wat meer van inzitten, namelijk zink, vitamine E, vitamine C en prebiotica.