Zelfstandig gebruikt betekent dat er geen zelfstandig naamwoord in een zin staat en je kind deze er ook niet achter kan zetten. Wanneer woorden als 'enige', 'alle' of 'beide' zelfstandig gebruikt worden en naar personen verwijzen, krijgen ze in het meervoud een -n.
Je schrijft een tussen-n als het linkerdeel van het woord een zelfstandig naamwoord is dat eindigt op en. Het gaat dan om een woord dat uit twee woorden bestaat. Dit noemen we een samenstelling.
Je schrijft een tussen-n als het eerste deel van het woord alleen een meervoud heeft dat op 'en' eindigt. Voorbeelden: Krantenbericht (meervoud: kranten)
Schrijf ook geen tussen-n als het eerste deel van de samenstelling: geen meervoud heeft: rijstepap, roggebrood. een werkwoord is: spinnewiel, huilebalk. een bijvoeglijk naamwoord is: goedemorgen, blindedarm.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De combinaties uw beider* en uwer beider* zijn niet correct.Formuleringen met u beider zijn erg formeel.U kunt meestal een gewonere formulering gebruiken. Dat is in het belang van u beiden.
De correcte spelling is alle twee.
Combinaties van alle en een telwoord worden altijd los geschreven: alle twee, alle drie, alle vier, alle vijf, alle zes, alle zeven, alle acht, alle negen, alle tien enzovoort. Allebei wordt wel aaneengeschreven.
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
Een voorbeeld: in zonnestraal verwijst zonne- bijvoorbeeld naar één zon, namelijk die in ons zonnestelsel. Omdat er hier maar één van is, zou het vreemd zijn om te spreken van *zonnenstraal. Daarom geldt voor dit soort woorden een uitzondering.
Als een van de delen niet (meer) als afzonderlijk woord herkenbaar is. Dit komt meestal doordat het om een woord gaat dat verouderd is of om een verbastering. Dit verschijnsel doet zich bijvoorbeeld voor bij flierefluiter, schattebout, bruidegom en nachtegaal.
We schrijven geen tussen-n als: Het woord in zijn geheel een bijvoeglijk naamwoord is en het eerste deel van de samenstelling een versterkende betekenis heeft (je kunt het vervangen door 'heel erg'). Bijvoorbeeld: apetrots of beresterk. Heel erg trots en heel erg sterk.
Het linkerdeel van de samenstelling (groente) heeft zowel een meervoud op -en als op -es: groenten en groentes. We zetten dan geen tussenletter -n- in de samenstelling. Andere samenstellingen met groente als eerste deel worden op dezelfde manier geschreven: groentebouillon, groentelasagne, groentesoep.
Als het linkerdeel* van de samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat niet eindigt op een toonloze /ə/, schrijven we de tussenklank /ə(n)/ doorgaans als -en. Het hok van een hond is een hondenhok.
Vertel ook over leesbaarheidseisen, zoals een constant woordbeeld. Vertel ook over de uitzonderingen. Bijvoorbeeld, waarom is het spinnewiel, maar spinnenweb? Omdat werkwoorden als eerste deel van een samenstelling altijd zonder n geschreven worden (huilebalk, brekebeen).
Berensterk is niet correct gespeld. Wel correct is beresterk. We schrijven bere- als het in een bijvoeglijk naamwoord als versterkend linkerdeel wordt gebruikt met als betekenis 'heel erg'.
De correcte spelling is secondelang.
Het linkerdeel van de samenstelling (seconde) heeft zowel een meervoud op -en als op -es: seconden en secondes.Er staat dan geen tussenletter -n- in de samenstelling. Andere samenstellingen met seconde als eerste deel worden op dezelfde manier geschreven.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Als de basis van je soep goed is ben je al een heel eind op weg om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Zo werken een gesnipperd uitje, een paar fijngesneden tenen knoflook en wat lekkere kruiden (zoals tijm, rozemarijn en basilicum) altijd goed in soep.Ook selderij en prei geven meteen veel smaak.
Gemiddeld een op de drie Nederlanders eet een keer per maand pannenkoeken. Vaak blijft het bij die ene keer per maand, omdat pannenkoeken worden gezien als ongezond: ze zijn vet, bevatten veel suiker en de toppings (zoals stroop en poedersuiker) zijn ook niet bepaald verantwoord.
American Pancakes zijn van die dikke, kleine pannenkoeken uit Amerika. In Amerika worden ze vaak als ontbijt gegeten.
Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
De klemtoon ligt in alsook op ook. Alsook is een vrij formeel woord. U kunt meestal een gewoner synoniem gebruiken: en, en ook, samen met.
Beide is goed als het hoort bij het zelfstandig naamwoord dat er vlak achter staat. Beiden kan alleen gebruikt worden om naar personen te verwijzen. Er staat dan geen zelfstandig naamwoord achter.
allebei = allebei telwoordUitspraak: [ɑləˈbɛi] (van twee personen of dingen) de een en de ander Voorbeelden: `Jullie gaan nu allebei naar bed. `, `allebei de partijen willen er beter van worden.