In de klassieke periode (600-300 v Chr.) bevoeren de Grieken (naast de Atheners ook de koloniën in Klein-Azië en Italië) o.a. de Egeïsche Zee en versloegen er hun Perzische vijand. Alexander de Grote verspreidde de Griekse cultuur over het gehele gebied. Zo'n 300 jaar voor Christus kwam de Romeinse Republiek op.
De klassieke oudheid begint gewoonlijk met de archaïsche periode van het oude Griekenland, Oudgrieks: Ἑλλάς, in de 8e eeuw v. Chr. en eindigt met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Chr. Centraal staat daarbij de geschiedenis van het oude Griekenland en het oude Rome.
De periode laat zich kenmerken door de opkomst van een aantal grote rijken en beschavingen, waaronder het Oude Egypte, het Hellenistische rijk van Alexander de Grote en het Romeinse Rijk.
De cultuur van de Aboriginals gaat terug tot maar liefst 65 000 jaar geleden en is daarmee de oudste ononderbroken cultuur ter wereld.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
Mesopotamië was het eerste rijk
Die hadden eeuwenlang zij aan zij met de Soemeriërs geleefd en veel van hen overgenomen, maar rond 2350 v. Chr. had de Akkadische koning Sargon I er genoeg van om slechts een van de vele vorsten te zijn. Hij onderwierp de Soemerische stadstaten en creëerde zo het eerste rijk ter wereld.
Sumer wordt beschouwd als een van de eerste samenlevingen ter wereld waar alle kenmerken van een beschaving aanwezig waren. Sumer is dan ook een wieg van de beschaving, naast onder meer het oude Egypte en de Indusbeschaving, waarmee contacten waren.
In het oude Griekenland waren veel gebieden van elkaar gescheiden door bergen of door zee. Dit noemen we natuurlijke barrières. Deze natuurlijke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er tussen 800 en 500 v.C. ongeveer 700 stadstaten ontstonden. Zo'n stadstaat werd een polis (meervoud: poleis) genoemd.
Onderzoekers zijn er na een grote DNA-studie achtergekomen dat de Aboriginals het oudste geciviliseerde volk ter wereld zijn. Dat schrijft de Britse Telegraph. De Aboriginals stammen af van de mensen die Afrika verlieten tijdens een grote uittocht 72.000 jaar geleden.
Als eindpunt wordt gewoonlijk het jaar 476 vooruitgeschoven, namelijk de val van het West-Romeinse Rijk, dat meteen een andere periode, de (vroege) middeleeuwen, inleidde. Deze periode is heel belangrijk geweest voor het Westerse denken in het algemeen en speciaal ook voor de literaire cultuur.
In de klassieke periode (600-300 v Chr.) bevoeren de Grieken (naast de Atheners ook de koloniën in Klein-Azië en Italië) o.a. de Egeïsche Zee en versloegen er hun Perzische vijand. Alexander de Grote verspreidde de Griekse cultuur over het gehele gebied.
De klassieke periode is een periode in de geschiedenis van Griekenland tussen ca. 500 en 323 v. Chr. De Perzische Oorlogen worden als het begin van deze periode gezien, terwijl de dood van Alexander de Grote en het einde van zijn veroveringstocht van Perzië het einde van deze periode inluidt.
Machtige volkeren komen en gaan in de oudheid
Denk hierbij aan de Egyptenaren (3100-332 v.Chr.), de Babyloniërs (2400-530 v.Chr.), de Grieken (600-350 v.Chr.), de Perzen (557-334 v.
Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas). Het zijn de Romeinen die de naam Griekenland (Graecia) hebben bedacht, waarmee ze het zuiden van Italië bedoelden waar toen ook Grieks werd gesproken. Later werd Graecia meer een naam voor Griekenland zelf.
De Grieken zijn een Indo-Europees volk dat in het tweede millennium v. Chr. vanuit Midden-Europa naar het Helleense schiereiland trok. In verschillende migratiegolven bezetten de Myceners, Ioniërs en Doriërs, deze streek waarbij ze de oorspronkelijke bevolking gedeeltelijk opnamen in hun stammen.
Met het Oude Griekenland wordt de bevolking van Griekenland en de Griekse eilanden van ongeveer 800 tot 147 voor Christus aangeduid.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
Het grondgebied van historisch Mesopotamië ligt grotendeels binnen de grenzen van het huidige Irak en Koeweit, maar omvat ook een groot deel van het huidige Syrië en kleinere delen van Turkije en Iran. Aan de oostgrens wordt het begrensd door het berggebied van het Zagrosgebergte van Iran.
Eerst draaide men de tekening 90° (fase 3) en dan bootste men de originele schrifttekening na door met een stilus een aantal keren in de klei te duwen. Deze inkepingen in de klei van de stilus zien eruit als spijkers, vandaar de Nederlandse naam: spijkerschrift.
Geen enkel rijk was groter dan het Britse Rijk. Op zijn hoogtepunt, in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, besloeg het zo'n 36 miljoen km² en woonden er circa 500 miljoen mensen, een kwart van de wereldbevolking. Het rijk ontstond begin 17e eeuw, toen Engelse kolonisten de Atlantische Oceaan gingen oversteken.
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?